fredag, november 05, 2004

Från SKP till Sd

Den roligaste följetången i lokalpolitiken under den här mandatperioden utspelar sig i Piteå. Jag har haft anledning att skriva om Piteås kommunfullmäktige två gånger (här och här) bara i år.

Nu skrivs ett nytt kapitel i historien.

Bakgrunden är denna:

Kommunen Piteå har ju varit plågat av partipolitisk instabilitet under en period. Ett missnöjesparti vid namn Norrbottens Sjukvårdsparti, som fick sammanlagt 8769 röster i senaste valet, har rört upp känslorna.

Så mycket rördes känslorna att två fullmäktigeledamöter för Sjukvårdspartiet, Lars-Göran Nilsson och hans kollega Ingvar Leijon, hoppade av och blev politiska vildar.

Då blev de värvade av lilla kommunistsekten SKP, Sveriges Kommunistiska parti, som i ett trollslag ökade sitt politiska inflytande i världen med 66 procent.

- Det är här jag har mina politiska rötter, sa Ingvar Leijon, en av de politiska vildarna, om SKP då.

Men de där omtalade politiska rötterna verkar vara väl spridda. För nu har vildarna hoppat av SKP, rapporterar Norrbottens-Kuriren. Och blivit Sverigedemokrater.

– Vi delar inte längre deras politik, säger Ingvar Leijon.

Nu är de istället beredda att ge sverigedemokraterna en plattform i Piteås politiska liv.

Sverigedemokraterna ställde upp i två av länets kommuner 2002, Piteå och Gällivare, och fick i Piteå 17 röster.

– Vi ska träffa deras lokala representant Kurt Nyberg, som också har en bakgrund i sjukvårdspartiet, på måndag kväll och då kommer vi att gå med, säger Ingvar Leijon.

Han konstaterar att han delar sverigedemokraternas politiska uppfattning, som enligt honom handlar om att värna de svaga i samhället.

Så har länken mellan extremhöger och extremvänster synliggjorts i en enda bisarr fras som tydligt åskådliggör sekteristernas skeva verklighetsuppfattning: värna de svaga i samhället.

Jag antar att jag får tillfälle att återkomma i frågan.