Mirsad Bektasevic den 2 maj 2014 |
De senaste åren i Sverige har stundtals varit värda att bevaka. Exempelvis dömdes Bektasevic 2013 i Göteborgs tingsrätt för grovt vapenbrott. En annan omständighet värd att notera har varit att Bektasevic en tid har varit folkbokförd hos den svensksomaliske Shabaab-medlemmen Mohamoud Jama. På Facebook har det varit tydligt att Bektasevic fortfarande umgås i jihadistiska kretsar – inte minst genom kommunikationen med krigarna i Syrien.
M Bektasevic december 2013 |
Den 12 april startade ett nytt Facebookkonto under namnet "Abu Imaad As Sandzaki". Det är Mirsad Bektasevics gamla täcknamn som han använde på internet redan i tonåren (vilket jag bloggade om redan 2007). Bektasevic är annars också känd under internetnicket Maximus. Vem kontot tillhör är inte svårt att gissa. I vänlistan återfinns dels Bektasevics bror, dels en känd Göteborgsjihadist som befinner sig i Syrien. Facebookkontot "gillar" dessutom sidan "Mirsad Bektašević".
Det nya kontot fick en profilbild den 2 maj. Där syns Mirsad Bektasevic, i uniformskläder med solglasögon i hängande i halslinningen, bärande en kalashnikov. I kommentarerna uttrycker vännerna sin uppskattning, och tillönskar Bektasevic Allahs skydd.
Vilken stridande grupp Mirsad Bektasevic har gått med i sägs inte rakt ut genom facebooksidan. En ledtråd kan dock vara det faktum att ett av de få fotografier som har laddats upp föreställer Jabhat al-Nusras banér (särskilt modifierat för att understryka relationen till al-Qaida).
Tidpunkten för avresan är intressant. Ingen har ju kunnat hindra Bektasevic från att resa tidigare, ändå reser han först nu, när kriget pågått i flera år och när det råder hårda inbördes strider mellan jihadistfalangerna. Kanske har Bektasevic väntat ut att hans prövotid för den villkorliga frigivningen skulle avslutas, oroad för eventuella juridiska konsekvenser av ett återfall i terrorismrelaterad verksamhet.
Generellt är Bektasevics resa till Syrien genant för Sverige, och som gjord för att skapa misstro mot de svenska säkerhetsorganen. En bred allmänhet vaggar lugnt i föreställningen att myndigheterna har koll på de mest namnkunniga jihadisterna, och att de har metoder att stoppa dem om det behövs. Men i höstas dök Örebroaren Mehdi Ghezali plötsligt upp i Tunisien, medan svenska myndigheter inte hade en aning om var han var (man hade dock sina aningar om vart han var på väg). Och nu lägger Mirsad Bektasevic retfullt upp bilder på sig själv i Syrien.
Men Säkerhetspolisen kan mycket lite göra. Det saknas juridiska medel att hindra någon för att resa till Syrien, gå med i terroriströrelsen Jabhat al-Nusra och delta i strid. Det är inte olagligt att vara med i en terroristgrupp.
Det har länge varit tydligt att Mirsad Bektasevic aldrig slutade umgås i radikala islamistiska kretsar, trots att han hade avtjänat så många år i fängelse att det borde ha avskräckt från fortsatta kontakter. Frågan var dock om han själv hade lämnat våldet bakom sig. Idag vet vi att så inte blev fallet. En av Sveriges mest namnkunniga terrorister, Mirsad Bektasevic, har rest till Syrien.
PS: För ett ingående porträtt av Mirsad Bektasevic rekommenderas Magnus Sandelins bok Jihad, som viger mer än ett kapitel åt hans historia – fylligt detaljerat och välskrivet.