lördag, december 13, 2014

Fisksätras mönsterinvandrare stupade för IS i Syrien

"Abu Bilal Swedi", Ahmed Hassan från Stockholm.
Den 9 november började dödsbudet cirkulera gällande en "Abu Bilal Swedi" som skulle ha dött av de amerikanska flygangrepp som utförs till försvar för den kurdiska staden Kobane. Staden står under attack sedan månader av Islamiska Staten.

Samma dag skrev Expressen att tre jihadister från Sverige, en från Stockholm och två från Göteborg, hade stupat i amerikanska flygangrepp i Kobane. Mannen från Stockholm hade varit där i hela två och ett halvt år, skrev tidningen. En annan svensk IS-jihadist gav detaljer om hur han dog: "Stockholmaren var vid en frontlinje i Kobane och skulle vakta. Ett amerikanskt attackplan bombade andra bröder i närheten av honom. Han skyndade sig dit för att hjälpa dem och blev själv bombad."

"Abu Bilal Swedi" hette egentligen Ahmed Hassan, och var en man av somaliskt ursprung född i maj 1989 och bosatt i förorten Fisksätra utanför Stockholm. Han hade mycket riktigt varit i jihad i Syrien länge.

Jag hörde talas om honom första gången i september 2013, och då hade han redan varit i Syrien en gång, blivit sårad, kommit hem till Sverige och sedan rest ner till det heliga kriget igen. Men han var inte så synlig själv i sociala medier: hans instagramkonto ibn_ishaaq släcktes i ungefär samma veva.

När han reste ner till Syrien igen hade han sällskap av en man från en sekulär familj, men som hade haft en snabb radikaliseringsprocess i Stockholms södra förorter. Magnus Ranstorp skrev om den unga mannen i en översiktlig artikel om jihadister från Sverige nyligen:

"In the autumn of 2013, I received a phone call from the distraught aunt of a 28-year-old Swedish man who had traveled to Syria to join the group known as the Islamic State or ISIS. Her nephew had radicalized in less than two months, a process seemingly accelerated by attending so-called garage mosques, surfing on radical ISIS-affiliated Facebook pages, and grooming activities offline by ISIS facilitators. Overnight, he suddenly left on a flight to Hatay airport in Turkey and then onwards to a safe house in Reyhanli that specializes in sheltering Swedish foreign fighters. Inside Syria, he underwent indoctrination and training in a Chechen-run ISIS camp, as he felt the Arab one was not sufficiently religiously devout."

Ahmed Hassan var alltså en av dem som värvade honom till Islamiska Staten.

"Ett kall från hjärtat", Ahmed Hassan t.v.
Samma månad publicerades en kort rekryteringsfilm på svenska, benämnd "Ett kall från hjärtat...", inspelad med mobilkamera, där två jihadister från Sverige uppmanade folk att dra till jihad i Syrien. "Detta är obligatoriskt! Att komma och kämpa fisabilillah, att hjälpa sina bröder och systrar. Våra systrar som är våldtagna, våra bröder och systrar som lever i fattigdom, och de som blir bombade varje dag av Bashar al-Assad" säger Ahmed Hassan i filmen. Den andre krigaren i filmen var göteborgaren Khaled Shahade.

Ryktet sade samtidigt att även en släkting till Ahmed Hassan också hade rest till kriget i Syrien. Men jag har inte hört något sedan dess om denne.

I ett foto från Syrien sitter Ahmed Hassan tillsammans med Göteborgsjihadisten Jonas Aref El Hassan. Han stupade i juni 2013, varför man kan dra slutsatsen att Ahmed Hassan har varit krigare åtminstone sedan första halvåret 2013.
Jonas Aref El Hassan och Ahmed Hassan.
Ahmed Hassan är intressant även på ett annat sätt. Ahmed Hassan var nämligen ett integrationspolitiskt ideal, en mönsterinvandrare och en förebild uppburen i sitt lokalsamhälle.

2010 startade Ahmed Hassan tillsammans med sin bror Fisksätra ungdomsråd, en förening med nära 200 medlemmar, som arrangerade aktiviteter, social verksamhet, nöjen och kurser för områdets unga. Ungdomsrådet gav också ut en egen tidning, Fokus Fisksätra, där Ahmed Hassan medverkade (som chefredaktör fungerade den vänsterlutande journalisten Jennie Dielemans). Ungdomsrådet blev en sån där verksamhet som integrationsministern besöker för att visa upp framgångshistorier. Rådet blev prisbelönt, och Ahmed Hassan blev mycket uppmärksammad för sitt engagemang. Han hamnade i styrelsen för det lokala Folkets hus, fick en egen blogg på lokaltidningens sajt där han skrev om ungdomsliv, och började plugga till lärare (han jobbade också extra på Fisksätraskolan) – han ville bli en "bra förebild" sade han i en intervju.

Bloggsidhuvud från Nacka Värmdö Posten
Det finns en föreställning att radikalisering kommer ur utanförskap. Att jihad handlar om arga unga män. Det är bara delvis sant. Ahmed Hassan visar att även den mest hyllade föreningsmänniskan med akademiska studier och stort kontaktnät kan drabbas av jihadismen. Den särskilda islamtolkning som ligger till grund för Islamiska Staten har en lockelse även för en del muslimer som tycks stå långt borta från extremismen.

En annan allvarlig aspekt är Ahmed Hassans roll som ungdomsledare och förebild. Hur många har han lockat in i jihadismen? Han är tyvärr inte ensam. Ungdomsledaren Yassin Ben Salah, som var medgrundare till föreningen Pantrarna i Göteborgs förorter, stupade i Syrien för snart ett år sedan.

Ahmed Hassan på studentskiva 2009.
Ahmed Hassan verkar dessutom ha gillat att skämta. I sin blogg på NVP skrev han våren 2009:

"Hej alla mina medmänniskor. I fredags var jag på studentskiva, man skulle klä ut sig så jag klädde ut mig till terrorist

De va min absolut sjukaste/roligaste fredag. Människor inne på stan blev ganska rädda ner de såg mig med den traditionella muslimska dräkten och palestina sjal, jag hade ett vapen också! men den var falsk. De va så kul att se alla svenskar stirra på mig med förskräckta ögon, men de roligaste var att de flesta invandrare skrattade bara. Bilden som är uppladdad är från studentskivan"

Ahmed Hassan blev 25 år gammal. Enligt den jihadist som ursprungligen spred dödsbudet tillskrivs han citatet: "No rest 4 the believer until he meets his lord".

Uppdatering 14/12:

Ahmed Hassan gick i samma klass i skolan som Akar Saman Ali, alias Abu Salman, som strider i Syrien sedan 2013, berättar en Fisksätrabo.