söndag, februari 15, 2004

Modern art by my brother!

I onsdags var jag stolt som en tupp.

Moderna museet firade sitt nyöppnande med gratis skumpa till tusentals inbjudna gäster. Jag följde med min bror Anders och hans sambo Ellen, som är konstnärer, till festen. Museet var sprängfyllt med Stockholms intellektuella glitterati. Anders och Ellen kände säkert hälften av alla som var där, så jag fick skaka lika mycket händer som Sultanen i Brunei.

Museet hade bättrat på belysningen, och därtill hängt verken lite tätare. Före renoveringen kändes det som att Moderna slösade lite med tillgångarna, men nu fick man äntligen intrycket av att större delen av samlingen faktiskt är utställd.

I rummet för ny grafik så hängde två verk av Anders Gudmundson. Jag var stolt som en tupp, som sagt. Moderna museet har köpt fler grejer av brorsan, men de brukar ligga på lagret... Nu fick jag äntligen tillfälle att skryta.

Min gamla kompis från Falun, Kattis Löfström, var också representerad, med ett videoverk. Kattis hade kommit hem till Stockholm från stipendiatlivet i Berlin, och var genialiskt rolig och ful i mun som vanligt.

I besökarskaran träffade jag en hel del gamla bekanta. Blivande doktorn i konstvetenskap Charlotte Bydler var där, blivande doktorn Marie Ulväng minus sådär tio kilo sedan sist, reklamgiganterna Jakob Lind och Micke Storåkers, min undersköna och superbegåvade kollega Karin af Klintberg (jag blir alltid mållös när jag träffar henne - hon måste tycka att jag är ett totalt pucko), arkitekten Daniel Norell, och en hel hop med konstnärskompisar. Tyvärr var det arbetsdag dagen efter - annars hade jag minglat och druckit skumpa till stängningsdags.

Summary in English:
The museum of contemporary and modern art, Moderna museet, was reopened this week, and I visited one of the opening parties held on wednesday. It was a big moment for me, since two of my brother Anders Gudmundson's works were exhibited. I was so proud.