tisdag, mars 02, 2004

Leftist bombshell America V-Z soon chairman!

America Vera-Zavala kommer att bli nästa ordförande för Ung Vänster.

Som alla vet kommer Ali Esbati inte att ställa upp till omval till posten som förbundsordförande för Ung Vänster. Det så kallade sex-bråket fick ju honom att utlysa en extrakongress, stängd för medierna och sluten från omvärlden, då hans efterträdare ska utses.

Såvitt jag kan förstå heter efterträdaren America Vera-Zavala. Hon har, som alla också vet, tidigare grundat svenska Attac, varit koordinator för nätverket Invandrare mot EMU, samt suttit som vice ordförande i Ung Vänster. Just nu har hon dock inga förtroendeuppdrag. America Vera-Zavala läser ekonomisk historia vid Stockholms universitet.

Det var i kvällens Korseld (som ni kan, men inte bör, se streamat - den här gången ett tråkigt program) som America fick frågan om hon skulle kandidera till ordförandeposten.

America Vera-Zavala svarade, som brukligt är, att det var en fråga mellan henne och valberedningen.

Följdfrågan, om valberedningen hade bett henne kandidera, besvarades med ett hemlighetsfullt, men väl så avslöjande, leende.

På många sätt kan man jämföra Vera-Zavala med Gudrun Schyman. America är enormt bra på att hantera medier. Hon är tillgänglig, och talar på ett sånt sätt att anhängarna rycks med av hennes engagemang. Och precis som Gudrun Schyman så pratar hon snabbare än hon tänker. America Vera-Zavala har fått enormt mycket kritik för att hon kallar sig kommunist, försvarar terrordåd i Irak och säger att Fidel Castros revolution var något av det vackraste som gjorts - men inget tycks fastna på henne. Det rinner bara av.

Vad kan då hindra Americas kandidatur?

Ung Vänster är drabbat av fraktionsstrider, och det kan mycket väl tänkas att någon falang vill lansera ett eget alternativ till America Vera-Zavala. Men vad skulle de kunna sätta upp mot Vera-Zavalas kändisskap? Sannolikt ingenting.

Det skulle inte förvåna mig om hon även klarar att slingra sig ur den i mitt tycke givna frågan efter kommande extrakongress: Finns du med på någon relationskarta?

Den frågan klarar hon säkert, trots att hon setts på södermalmsbaren Metro i december, med ungdomsförbundets Ali Esbati i hasorna...

Nej, det är svårt att se att det skulle kunna bli någon tävling mot America. Hennes kandidatur blir nog det bästa som kan hända Ung Vänster. Som i ett trollslag fördubblades deras, på senare tid krympande, värvningspotential.

Kom ihåg var ni läste det först!

updatering:
America har senare (30/3) förnekat att hon skulle kandidera.

Summary in English
America Vera-Zavala will be the next chairman of the swedish Young Left (Ung Vänster), if nothing extraordinarily happens. Remember where you read it first.

update:
Vera-Zavala later (30/3) denied being a candidate.