fredag, mars 19, 2004

Swedish libertarian drug-movie coming

Frihetsfrontens ordförande Henrik Alexandersson ska göra film.

Död vinkel, ska den heta. Det ska bli en debattfilm om den havererade svenska narkotikapolitiken, meddelar Alexandersson till prenumeranterna av Allvarligt talat - som är Alexanderssons elektroniska nyhetsbrev.

"Som trogna läsare vet, är Allvarligt Talat mycket kritiskt inställt till dagens drogpolitik. Vi menar att förbudspolitiken är ett värre problem än drogerna i sig. Det är förbudet som skapar de flesta brott, det mesta lidandet och huvuddelen av dödsfallen.

Vi är inte drogromantiker, men i filmen kommer vi att visa på fördelarna med en legalisering. Vi är övertygade om att en helt ny drogpolitik skulle minska problemen för alla. Detta är en åsikt som i princip inte släpps fram i dagens debatt."


Just så.

"Det är alltiså (sic) inte fråga om en film som romantiserar drogerna. Istället är tanken att skapa ett kraftfullt debattinlägg som kritiserar en havererad och orättfärdig politik. Vi vill dessutom presentera lösningar som i princip är okända för gemene man.

Tanken med att göra en film är att få tala till punkt. Vi som förespråkar en droglegalisering släpps någon
enstaka gång fram i media. Men allt för ofta är upplägget inte alls att låta oss berätta vad vi tycker och
varför. Istället bjuds vi in som udda inslag och slagpåsar. Därför vore det väldigt skönt att få argumentera
lugnt, sakligt, ordentligt och ostört en stund. Så det blir en film. En bra film."


Lycka till med att komma fram i medierna, kan man säga. Det kommer nog att gå sådär.

Jag kommer att tänka på Ingrid Swede, landets största porrstjärna. Hon har länge velat göra en debattfilm om porren, en film som hon sen skulle vilja turnera runt på skolorna med. Det skulle vara hårdporr, och behind-the-scenes, och intervjuer med aktriserna om yrket.

Ingrid ringde mig en gång, och var rosenrasande. Hon hade just fått avslag från Svenska filminstitutet, där hon ansökt om förhandsstöd för produktionen av den här instruktionsfilmen. Hon menade att det låg i filminstitutets uppdrag att producera skolfilm.

- Vem tänker på barnen? sa Ingrid.

- Om inte filminstitutet tänker på barnen, vem ska då göra det?

Man undrar.

Nåväl. Den som är intresserad av att stötta frihetsfrontaren i filmprojektet, oavsett den något osäkra utgången, kan läsa mer här.

Summary in English:
Henrik Alexandersson, the leader of the little libertarian club Frihetsfronten (The Freedom Front), is planning to make a film on the swedish drug policy. He hopes this movie will start a debate, but I doubt that he will be able to get it screened anywhere.