lördag, april 10, 2004

Fix the hole!

Under en veckas tid har jag levt i föreställningen att den inrikespolitiska kartan inte längre stämde med terrängen. I tron att världen var uppochner har jag svävat fritt utan förankring i verkligheten.

Nu har jag landat på arschlet.

Allt är uppenbarligen som vanligt. I Dagens Nyheter så talar Göran Persson om skattehöjningar (i synnerhet skatterna på arbete verkar vara möjliga att öka i det oändliga), och i artikeln skrivs det om TIO procent. Tio procent. Tio procent.

- Om det inte räcker till måste vi ta mer pengar ur den kaka vi skapar, säger storpotäten Persson.

Häromdagen återuppstod även fondsocialismen. Anne-Marie Lindgren på sossarnas tankesmedja Idé och Tendens förespråkar att staten ska äga mer av företagen och på så sätt ta större del i företagens vinster.

- Jag menar läkemedelsbolagens vinster kommer till icke ringa del från det av samhället finansierade sjukvårdssystemet, så varför skulle vi inte kunna ta tillbaka en del av det vid avkastningen på aktier som samhället äger, säger ränksmidaren Lindgren.

Det jag tycker är sorgligast är att de här förslagen kommer trots bättre vetande.

Socialdemokraterna vet ju att staten är dålig på företagande. Att statligt ägande petrifierar ekonomin - det har prövats i otaliga socialistiska stater med katastrofala följder.

Göran Persson har faktiskt grundläggande kunskaper i ekonomi. Under nittiotalet var Göran Persson världsmästare i budgetsanering. Han vet att man måste skära ner på utgifterna när det inte går ihop.

Men nu verkar han ha gett upp.

I torsdags kunde Ekot (det är numer en institution i svensk politisk journalistik att gamle popmusikern Fredrik Furtenbach på Ekot avslöjar innehållet i såväl finansplan som budget - man undrar vad han har för källa) berätta att statens ekonomi är i mycket sämre skick än vad man trott.

"Staten måste alltså låna 62 miljarder i år, omkring 20 miljarder mer än vad hela försvaret kostar på ett år. Det är också 20 miljarder mer än regeringen trodde i höstas."

Ni kommer väl ihåg nittiotalets vackra ord?

"Den som är satt i skuld är icke fri."

Helt ute. Omodernt. Gammalt. Nu gäller andra grejer.

"Bonderörelsens nuvarande uppsving är en väldig tilldragelse, LEVE MAO TSE-TUNGS OÖVERVINNERLIGA TÄNKANDE!"

Summary in English:
Swedish economy is going down the drain. The government will have to borrow 62 billion crowns this year. Prime minister Göran Persson is again talking about raising taxes, of course, instead of fixing the hole.

Me? I´m dreaming of moving.