fredag, april 23, 2004

Mayday!

Första maj närmar sig, och alla de aktivister som förgyller tv-fotografernas tillvaro ligger i hårdträning inför den stora dagen.

Den del av första maj som de senaste åren kallats Reclaim the streets har i år bytt skepnad till en så kallad gatufest på pirat-tema (faktiskt!). De som planerat jippot har i år jobbat extra hårt på massmedie-exponering, och därför förlagt kravallerna till Karlaplan, 700 meter från tv-husetGärdet. Klockan 18.37 ska slagsmålet börja, och såvitt jag begriper har klockslaget ingen symbolisk betydelse. Men kryptörer är välkomna att försöka tolka.

Tydligen råder det en liten strid ibland aktivisterna om pirat-temat som ersätter det etablerade varumärket Reclaim. Den ena falangen tycker att det blir svårt att locka nyttiga idioter och mänskliga sköldar med det lite solkade Reclaim-namnet, eftersom vanliga demonstranter oftast tycker att det är jobbigt att förknippas med gatuvåld, och vill därför ha pirat-maskerad. Den andra falangen tror att bråkstakar från förorten kanske inte dyker upp om det inte garanteras kravaller, och därför behövs Reclaim-namnet, så att inte viktiga slagskämpar stannar hemma.

Några nyttiga idioter har i vilket fall redan anmält sitt intresse och för ändamålet startat en web-sajt för att rekrytera godtrogna Anders Carlberg-typer. Vuxna i vägen säger att de är ett "obundet, löst knutet nätverk" (sic!). Humor har de, i alla fall, idioterna.

Även mitt älskade Vasastan kommer att bli skådeplats för en sannolikt mer traditionell demonstration. Piratbyrån ska marschera för rätten att stjäla, med start på Odenplan klockan 13.30. Så tidigt på dagen kommer det inte att bli några gatustrider, lyckligtvis. Men Piratbyråns anhängare kommer säkert att gå på pirat-kravallen på Karlaplan.

Det roligaste med pirat-temat är att aktivisterna lånat den gamla logotypen mot hemkopiering av lp-skivor. Förra gången musik-industrin var i kris skyllde de nämligen på kassettbanden. "Home taping is killing music", stod det på innerpåsarna i LP-konvoluten. Sen kom två fantastiska decennier för musik-industrin. Det hade visst nåt med medborgarnas köpkraft att göra, och inget med kassetterna, såklart.

Nåväl.

Det ska vara en pirat i år, säger vänstern. Och om ni måste hänge er åt pirater, kära läsare, så tycker jag att ni istället för att slå sönder Karlaplan, ska hyra Pirates of the Caribbean, som är en hyfsad popcornrulle med en fantastisk Johnny Depp i huvudrollen.

Summary in English:
The first of May is approaching. The left and the anarchists are this year abandoning the Reclaim the streets-trademark. Instead they are marketing their planned streetfights with a pirate-theme. Fighting for the right to steal, as always.