måndag, maj 31, 2004

Sverige i topp!

Sverige är näst bäst i Europa på värdetransportrån. Det kanske kommer som en överraskning för läsaren. Men vi är faktiskt tvåa i Europa.

Transportarbetaren skriver om det här i en läsvärd artikel.

Av de cirka 1000 värdetransportrån och -försök som skedde i Europa år 2002 begicks sex procent, alltså cirka sjuttio stycken, i Sverige. Men det är ingenting mot i Storbritannien, där hela 77 procent av alla attacker mot värdetransporter äger runt.

Landet har drabbats av en våg av attacker mot pengahanteringen. Förövarna har inte bara givit sig på transporterna, utan också använt tunga fordon och rammat väggarna till uppräkningscentraler.

Securitas har satsat på bättre utbildning, skärpta rutiner och bättre utrustning. Bland annat har väktarna hjälm med visir, efter angrepp där syra och annat kastats mot väktarnas ansikten. I England har bilarna en slusslucka bak på skåpet där värdekollit plockas ut. Numera har bilarna en videokamera monterad baktill som gjort att flera förövare kunnat identifieras och gripas.

Undrar vad vi har gemensamt med England? Var det inte där man envisades med att till och med ha obeväpnade poliser?

Svenska polismän förtydligar problemet och uttrycker sin oro på stockholmspolisens diskussionsforum Blåljus.

Jag håller med fullt ut att situationen som uppstått i Sverige med värdetransportrån är helt ohållbar. Det finns idag inget försäkringsbolag i hela världen som tecknar försäkring för värdetransporter i Sverige.

Vad är gemensamt för Sverige och England, jo att väktarna är helt obeväpnade och instruerade att "samarbeta" med rånarna. I Tyskland, som är den största värdemarknaden, sker ca en procent av rånen. I Belgien har man också en väldigt låg frekvens, och där bevakas varje transport av tre beväpnade vakter. Jag tycker att det är dags att tänka om och tvinga värdetransportföretagen att ta ett större ansvar för att värdet skyddas, inte enbart med teknik.