lördag, augusti 28, 2004

Fridolin på irrvägar

När alla andra riksdagsledamöter sitter i sina trånga tjänsterum och tragglar med förberedelserna inför det årliga tillfälle då de får visa väljarna att inget intresse är för vagt eller smalt för att uppmärksammas i kammaren, alltså motionsfloden, så väljer miljöpartistiske stjärnskottet Gustav Fridolin att fokusera på sin favoritfråga: att bekämpa mellanösterns enda fungerande demokrati.

Man kan naturligtvis invända mot att jag, nu när det händer så mycket intressant i inrikespolitiken, istället uppmärksammar Fridolins extraordinära insatser till förmån för den internationella terrorismen. Man kan påvisa att ämnet redan är väl täckt i bloggosfären, som hos Israeliskt.com, som förtjänstfullt nyanserar den svenska offentliga debatten om palestinakonflikten, eller hos TT-kritik, som granskar hur viktiga nyhetsbyrån TT sköter informationsförmedlingen därifrån, eller hos den veritabla armada av liberala bloggare som vuxit fram. Och det är ju sant. Man kan hävda att Israel inte precis är någon dununge, exempelvis, och att det inte alls är orimligt att höja en röst till palestiniernas stöd. Och det är också helt korrekt.

Men den här gången är Fridolin så långt ute på extremistkanten att jag inte kan låta bli att reagera.

Jag vill först bara understryka att jag gillar Gustav Fridolin. Han är en av de mest färgstarka och begåvade unga politiker detta sällsynt grå politikerklimat frambringat. Men nu är han ute och cyklar. Och det är ungefär lika illa som när han samarbetade med ISM, ni vet de mänskliga skjöldarna som aktivt understödjer terroristernas arbete, och blev portad från Israel.

Den 7:e till 11:e september anordnas i Göteborg något som går under rubriken "Solidaritetskonferens". På fredagens förmiddag talar Gustav Fridolin. Enligt programmet (pdf) ska han avhandla "möjligheten av bojkott och sanktioner mot Israel" och ställa frågan "Hur ska vi sätta press på vår regering för att de ska bojkotta Israel?"

Och så långt är ju allt som det brukar. Jag menar, i Sverige tycker ju till och med ärkebiskopen att man ska bojkotta Israel men inte, exempelvis, Nordkorea. Så det är inte Fridolins krav på bojkott som gör mig brydd.

Det är sällskapet.

"Solidaritetskonferensen" arrangeras av Revolutionär Kommunistisk Ungdom (förkortas RKU). RKU är, som bekant, ungdomsförbundet tillhörande Kommunistiska Partiet Marxist-Leninisterna (revolutionärerna), i korthet KPML(r).

Vi pratar galenpannor. Sektvänster.

Erik Andersson, internationell sekreterare i KPML(r) och Martin Schibbye från RKU har en programpunkt under den så kallade "solidaritetskonferensen" som ska behandla "Förändringar i världsordningen och hur dessa påverkar solidariteten med världens motståndsrörelser mot imperialism och för nationell frigörelse."

Och för den som inte vet det, kan jag ju förklara att "världsordningen" betyder det fria västerländska samhället, med "världens motståndsrörelser mot imperialism" menas alla som vill ta till vapen för att störta det fria västerländska samhället, och "nationell frigörelse" är synonymt med väpnad revolution för att bilda ett nytt Nordkorea eller ett nytt Kuba.

Jag lovar.

KPML(r) tycker att Nordkorea är ett föregångsland. KPML(r) tycker att arbetarna ska göra väpnad revolution. KPML(r) tycker dessutom att invandrarna stjäl jobb som tillhör svenskarna.

Jag säger det igen. Vi pratar galenpannor. Sektvänster.

Varför vill Gustav Fridolin synas i detta sällskap?

Vilken drivkraft är det som är så stark att man kan välja att samarbeta med landets tokigaste sekterister?

Några andra, mer fristående galenpannor, kommer också att visa upp sig. Halvkassa konstnären Dror Feiler, som ju gav Israels ambassadör Zvi Mazel blodstörtning med sin självmordsbombar-installation i vintras, ska tala om sina erfarenheter. Och det är ju bra att han inte räds att visa politisk färg.

Jag är inte kunnig nog att bedöma kvaliteten på övriga talare under den så kallade "solidaritetskonferensen". Men nog tycker man att det låter intressant att få höra en docent (Ayyoub Othman) från Al Aqsa-universitetet. Nog låter det spännande att få höra en representant (Salaha Abed al Aty) från The Palestinian Progressive Youth Union (PPYU är en organisation som skryter på hemsidan om att de "Boycotted the Norwegian youth conference which invited the union because an Israeli delegation was also present. We have done that because we refuse normalization with Israelis") tala om "rätten att göra motstånd".

Men, som sagt, vilka de är har jag ingen vidare koll på.

Svenskarna som framträder vet jag mer om. Författaren och journalisten Staffan Beckman, till exempel, är medlem i KPML(r) – trots att han tycker att partiet kunde vara mer militant (!) - och uttalad anhängare av terrororganisationen PFLP (Popular Front for the Liberation of Palestine). Dessutom är han en favorit hos Ahmed Rahmi, vilket man kan förstå när man läser att Beckman tyckte att Saddam Husseins Irak var "det enda hyfsat självständiga samhällsbygge som existerat i östra arabvärlden". Beckman ska tala om vad som kallas "samspelet mellan sionism och antisemitism", vilket brukar betyda föreställningen att judarna underblåser anti-semitismen för att det gynnar dem själva. Smakfullt.

Nåväl.

Det är inte bara prat på konferensen. Det blir en del hopp och lek också.

KPML(r)s idrottsförening Proletären FF anordnar Fredsloppet, där man genom att springa i Slottsskogen ska försöka stoppa barriärbygget, oklart exakt hur. Men det ska nog gå, eftersom "Idrottsföreningen Proletären FF har en väldigt lång erfarenhet av sportbojkott under kampen mot apartheid i Sydafrika, Chile och Israel", som det står i programmet. Och på torsdagen blir det fotbollsmatch också, vid Proletären FFs klubbhus i Tynnered. Och föredrag om klubbens historia.

Vi pratar galenpannor. Sektvänster.

Varför vill Gustav Fridolin, som alltså är en betydelsefull man i staten och just nu sitter i budgetförhandlingar med regeringen, synas i detta sällskap?

Man undrar om Fridolin tänker delta i de andra övningarna på den så kallade "solidaritetskonferensen".

Ska Fridolin delta i seminariet på torsdagkvällen som går under rubriken "Stöd motståndskampen i Irak!"?

Ska Fridolin medverka på lördagens "anti-imperialistiska tribunal" där representanter från de paradisiska länderna Syrien, Libanon, Jordanien, Kuba och Nordkorea ska ställa USA till svars för dess brottsliga imperialism?

Ska Fridolin delta i avslutningsfestligheterna i Marx-Engels-huset (!) på lördagen?

Galenpannor. Sektvänster.

Varför vill riksdagsmannen Gustav Fridolin synas i detta sällskap?

Uppdatering:
Gustaf Fridolin har avbokat sitt engagemang, meddelar RKU den 1/9.