måndag, augusti 30, 2004

Kommunikation

Man trodde ju, för två veckor sedan, att man hade sett allt. Men som vanligt hade man fel.

Ni kommer säkert ihåg tillfället. Regeringen står på trappan på Harpsund, ledigt klädda för lantliga överläggningar. Längst fram Bosse Ringholm med Klara, Lena Hallengrens nyfödda dotter, i famnen.

Finansministern med spädbarn i famnen.

En bild så kvalmig att till och med Leni Riefenstahl hade strukit den ur manuset. Det är fullt begripligt att informationsavdelningen i Socialdemokratiska arbetarepartiet möbleras om efter den händelsen. Fullt begripligt att Lars Stjernkvist flyttar hem till Norrköping.

Man kunde ju tro att de borgerliga propagandaenheterna skrattade högt åt Ringholms klumpiga pr-trick. Men det gjorde de inte. De imponerades.

Man trodde att man hade sett allt, som sagt.

Men när den borgerliga fyrklövern idag skulle manifestera sin enighet uppe i Högfors så slogs faktiskt nytt rekord i valhänt symbolhantering. Och det är inte badtunnan på Maud Olofssons tomt jag tänker på. Den är nyskapande i symbolspråket.

De planterade träd.

Inte ett öga torrt, som Joseph Goebbels skulle ha sagt.

Man får hoppas att ett antal kommunikationskonsulter sitter löst just nu.

Nåväl.

Jag skakade hand med dagens mest lyckade pr-man i eftermiddags: PJ Anders Linder. Han verkade tillfreds. Han har drivit kampanj om borgerligt samarbete på ledarplats i månader nu - och äntligen ville varje morgonsoffa ha honom med. Men det var ju bara det ena. Hans blogg har fått enorm uppmärksamhet, och marknadsförs dessutom ganska aggressivt i den egna tidningen. Linder visar att högern (eller ska jag säga right-of-center?) har ett kraftigt försprång i bloggosfären. Och, precis som Media Culpa skriver, är det Timbro som ligger bakom. PJ är ju gammal vd på Timbro (tankesmedjan som givit oss Johan Norbergs GlobLog och Dick Erixons I hjärtat rebell, men som också har kopplingar in på JKLs Agenda). Man kan undra om det tjogtal uttalat liberala bloggar som finns demförutan hade uppstått utan att Timbro brutit isen.

Man kan bara spekulera.

Timbros nästa steg är i vilket fall att involvera bloggosfärens stjärnskott från Spectator/Stambord: Michael Moynihan. Det är redaktören för Timbros tidskrift Smedjan Carl Rudbeck som bjuder in till kulturafton i högkvarteret.

Du är välkommen till en kulturskymning där Stockholm Spectators Michael Moynihan redogör för plagiatens omfattning och berättar om Dagens Nyheters hantering av denna historia

Michael Moynihans inledning samt efterföljande diskussion äger rum på engelska.

Tid: fredag 3 september, kl: 17.00 - 19.00
Plats: Grev Turegatan 19, 7 tr.

Dryck och snacks serveras.

O S A till info@timbro.se senast fredag före kl 12.00.

Törs man gissa att Timbro rent av kan vara intresserade av att ge ekonomisk hjälp åt den tänkta papperstidningen Spectator?