lördag, augusti 07, 2004

"Konspiration" var bara dumhet

Först trodde jag att det var en konspiration. Ett pr-trick avsett att vilseleda allmänheten. Men det visade sig att jag överskattade den socialdemokratiske förre riksdagsmannen Sören Lekbergs mediehanteringskunskaper, och att den misstänkta konspirationen bara var vanlig dumhet. Ett skrivfel. 810 miljoner var egentligen 8 till 10 miljoner. Det är illa ändå.

Vi höll på att sätta kaffet i vrångstrupen på redaktionen i torsdags, nämligen. På eftermiddagen presenterades utredningsförslaget "Sluta strunta i EU", som satts ihop av något som heter EU 2004-kommittén. Eftersom delar av utredningsförslaget läckts till Ekot redan på onsdagen, och den samlade journalistkåren dessutom sysselsatts av att jaga presidiet i fångorganisationen Nationella förtroenderådet nånstans utanför Norrtälje, så drunknade Sören Lekberg och hans befängda förslag i den så kallade nyhetsfloden.

Så det var kanske bara min redaktion som kastade ett getöga på själva förslaget. Det mesta var ju redan känt, som det heter på journalistspråk. Ekot hade ju redan berättat att Sören Lekberg ville slå upp en ny statlig myndighet till en kostnad av fem miljoner kronor. Och eftersom det motsvarar vad Bosse Ringholm tappar varje gång han halar upp plånboken vid lunch var dag, så fanns det ju ingen anledning att hetsa upp sig.

Men pressmeddelandet gav faktiskt en orsak att höja ett ögonbryn. Där stod att myndigheten som ska få oss att älska EU skulle dela ut nästan en miljard om året. Och det är ju rätt mycket pengar. En avsevärt större summa än den Ekot fick oss att blunda för.

Den föreslagna verksamheten ska innehålla såväl bidragsgivning som utåtriktad verksamhet. Projektbidragen ska främst vara avsedda för ideella föreningar, organisationer som drivs utan vinstintresse och skolor. Bidragen bör delas ut två gånger per år till ett sammanlagt belopp av 810 miljoner kronor.

Och det var det jag trodde var konspirationen, liksom. Man läcker den lilla summan till Ekot (som alltså rapporterade felaktigheter), och stuvar undan det stora beloppet i ett nonchalerat pressmeddelande dan efter.

Men jag överskattade Sören Lekberg, som sagt. I värmen hade han skrivit fel. Det skulle vara 8 till 10 miljoner. Inte 810 miljoner. Nu är pressmeddelandet rättat, i alla fall på regeringens webb-plats.

Gott så?

Nej, för i helvete!

Detta förslag är fel på så många plan att det inte ursäktas med att det rör sig om kaffepengar.

För det första: Även om folket nu är skeptiskt mot EU ska inte regeringen avsätta pengar till att uppfostra de fåvitska. Regeringen ska bedriva klok politik som får oss att respektera den - inte bedriva pr-kampanjer för att skyla över sina misslyckanden. Om regeringen är missnöjd med folket får den välja sig ett nytt, som man brukar säga.

För det andra: Regeringen ska inte öronmärka pengar att utdela till "folkrörelser". Vi vet allt för väl vilka partier som gynnas av "folkrörelser".

För det tredje: Fem miljoner i administrationskostnader för att dela ut åtta miljoner i bidrag är för dyrt! Inte ens en före detta riksdagsledamot vars hjärna möglat i sommarvärmen kan tycka att det är rimligt med administrationskostnader på 40 procent.

Sören Lekberg kan stoppa upp detta förslag där det rimligen kom ifrån.