tisdag, oktober 12, 2004

Radio Kommunist

Som bekant pågår rena rama jordbävningen i vänsterpartierna. När stora kolossen Vänsterpartiet krisar finns det många andra, och inte sällan mindre, partier som vill sno åt sig en bit av kakan.

Roligaste attacken hittar man hos SKP. Förkortningen utläses Sveriges Kommunistiska Parti, och skall inte förväxlas med det SKP, Sveriges Kommunistiska Parti, som uppstod ur KFML, Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna.

Man ska heller inte förknippa detta parti med det SKP, Sveriges Kommunistiska Parti, som på 30-talet gick under beteckningen Kilbommare, som senare bytte namn till Socialistiska Partiet, vilket vidare inte ska förväxlas med det Socialistiska Partiet som finns idag.

Däremot kan man utan svårare samvetsnöd, men ändå helst inte, förknippa partiet med SKP, Sveriges Kommunistiska Parti, som tog namnet 1921 efter att tidigare ju hetat Socialdemokratiska Vänsterpartiet, och som ju är ursprunget till VPK, Vänsterpartiet Kommunisterna, och dagens V, Vänsterpartiet (och de flesta andra vänsterpartierna, för den delen).

SKP, alltså de som äger namnet idag, är vad som är kvar av den utbrytningen ur VPK som kom sig av att VPKs kongress alltför kraftigt distanserat sig från Sovjetunionen. Ett gäng hårdföra romantiker bildade 1977 APK, Arbetarpartiet Kommunisterna. APK gick i konkurs 1995 (efter att ha blivit av med den viktiga Norrskensflamman, som idag heter Flamman, och kallar sig oberoende vänster men som tillverkas i partihögkvarteret på Kungsgatan 84 i Stockholm), varefter partiet återuppstod under namnet SKP, Sveriges Kommunistiska Parti.

Klart som korvspad.

SKP var faktiskt redan innan Vänsterpartiets kris på frammarsch i Sverige. Det har jag skrivit om tidigare. Efter att, i våras, två politiska vildar i Piteå köpts över till SKP har partiet fem kommunala mandat: förutom Piteå även två mandat i Gällivare och ett i Pajala. De nytillkomna Piteå-kommunisterna fann sig snabbt tillrätta, och började omedelbart göra vad kommunister gör, berättade Piteå-Tidningen:

Nilsson och Lejon går med allvar in för uppgiften, men för att kunna göra det behövs också pengar. Av den anledningen har de författat en skrivelse till fullmäktige där de ansöker om ett verksamhetsbidrag om 100 000 kronor. Pengarna ska täcka de två ledamöternas verksamhet.

Nåväl.

SKP har inte vilat på hanen den här gången. Gamla rävar som förre partiordföranden Rolf Hagel har till och med fått delta i normal dagspress, och racka ner på det svekfulla Vänsterpartiet och den hale Lars Ohly.

SKP har aldrig sviktat i tron. På hemsidan publiceras en flammande apell som svar på Vänsterpartiets hymlande om de internationella kontakterna:

Vårt parti har alltsedan grundandet 1917 haft kontakter med kommunister och andra progressiva krafter i hela världen, och så är det fortfarande. Det är vi stolta över. Kontakterna med SUKP följer vi idag upp med utbyte med ryska kommunistiska partier och likasinnade i andra tidigare socialistiska länder.

Vi saknar idag den kraft som hindrade imperialismens makter från de övergrepp mot länder och folk som vi idag tvingas uppleva.

Varje försök i världen att bygga ett samhälle på gemensam grund, under förtecken av gemensamt ägande och utifrån sociala behov, kommer att möta allt motstånd som imperialismens makter kan uppbåda med alla till buds stående former, från propaganda till bomber.

Marx’uppmaning: Proletärer i alla länder, förena er! är lika aktuell idag som när orden skrevs.

Det råder alltså ingen tvivel vart den skall söka sig som inte känner igen sig i dagens Vänsterpartiet.

Slutligen då ett tips för den som ändå vacklar i tron:

SKP sänder lokalradio i Burlöv. Till vår stora glädje lägger Radio Kommunist, som det heter, även ut sändningarna på nätet. Hos Radio Kommunist hittar man inte mindre än tre aktuella sändningar, varav den senaste, från den 8 oktober, enbart behandlar Vänsterpartiets kris och Uppdrag gransknings påhopp på ideologin.

Och det är helt surrealistiskt att lyssna på.

Musikvalet är otroligt flippat, de pålagda applåderna när Rolf Hagel ska tala är jättegulliga, och programledaren är en pärla.

Nästa sändning är den 16 oktober.

Missa inte!