måndag, november 08, 2004

Kristallnatten igen

Om det inte vore så djupt tragiskt så skulle jag kalla det ironiskt.

På tisdag är det årsdagen av Kristallnatten. Redan nu berättar dock Rapport att Israeliska ambassaden måste flytta från den lokal de hyrt i femtio år. Fastighetsägaren betraktar de eviga demonstrationerna som hålls på gatan utanför, till stöd för intifadan och liknande, som ett allvarligt säkerhetsproblem.

Israels ambassad har sagts upp från sina lokaler på Östermalm i Stockholm. Fastighetsägaren anser att ambassaden är en säkerhetsrisk, stör grannarna och vållar ekonomisk skada.

Till minne av Kristallnatten anordnar även i år just tidigare nämnda demonstranter en manifestation (eller är högtidlighållande ett bättre ord?).

Datum: tisdag den 09:e november, 2004
Tid: 18:00
Beskrivning:
FACKLOR I STOCKHOLM
Manifestation och fackeltåg från Norra bantorget tis 9 nov kl 18 till Sergels torg. Arr: SAC, Suf, Ung vänster, v seco, lo-sthlm, ssu, kurdiska riksförbundet, Grön Ungdom, judar för israelisk-palestinsk fred, m fl.

Ironiskt eller tragiskt, jag vet inte.

Det finns andra demonstrationer, för den läsare som till äventyrs skulle vilja visa sina sympatier.

Till minne av Kristallnatten

Det är vår plikt att inte glömma.

Samarbetsrådet för Judar och Kristna inbjuder traditionsenligt till bönevandring i åminnelse av Kristallnatten tisdagen den 9 november.

Samling sker vid Jakobs kyrka kl 17.30 där komminister Monica Regnfors Sjörén står för programmet. Därefter fortsätter vi i Stora Synagogan med minnesböner framförda av kantor Paul Heller samt tal av Tobias Rawet. Programmet avslutas därefter i S:ta Eugenia kyrka ca 19.00.

Det anordnas också ett seminariumKungsholmen, där åtminstone en av punkterna borde mana till eftertanke bland vissa demonstranter.

Kristallnatten
Tid: 9 november 18.00
Plats: Piperska Muren, Scheelegatan 14, Stockholm Ingång från Amarantergränd 8

OSA senast måndagen den 8 november 2004 per fax eller e-post till Svenska Kommittén Mot Antisemitism: Fax 08-652 60 90, e-post skma@swipnet.se

Antisemitismens återkomst
Fil dr Henrik Bachner

Men det finns nog att göra i resten av landet också. Tidningen Dagen berättar om det, och förklarar samtidigt en viktig detalj.

I Vetlanda deltar flera frikyrkoförsamlingar i en gemensam manifestation mot antisemitism för att hedra offren på Kristallnatten för sextiosex år sedan.

Holger Nilsson, som är initiativtagare till manifestationen, anser att minnesdagen allt mer fått prägel som en allmän "anti-våldsdag" eller en dag mot rasism. Han vill därför uppmana församlingar på andra orter att arrangera eller delta i manifestationer mot antisemitism.

– Det finns 364 andra dagar om året då vi kan demonstrera rent allmänt mot rasism, men just Kristallnatten ska förbehållas judarna, säger Holger Nilsson.