onsdag, oktober 04, 2006

Kung kong

Den som tycker att det är tråkigt att lyssna på vår kung älta väderfrågor kan för ett ögonblick begrunda hur det är i vårt grannland. Där är det regeringen som bestämmer vad kongen säger, upplyser Svorsken på bloggen Ja vi elsker.

Visst kan det tyckas synd om Carl Gustaf, som inte får tala fritt ur hjärtat, men det är antagligen lika bra det.

Mer synd är det antagligen om Kong Harald. Han läser nämligen upp ett tal som är författat av Statsministerns kontor, och han blir på det sättet något av en gisslan för regeringspartiernas politik. Några utdrag:
  • ”Det vil bli lagt frem en stortingsmelding om eierskapspolitikk. Gjennom et aktivt eierskap skal staten bidra til at selskapene forvaltes og utvikles på en måte som samfunnet er tjent med.” (Läs: Med Sosialistisk Venstreparti i regeringen så ska staten äga och styra väsentliga delar av näringslivet.)

  • ”Regjeringen ønsker å sikre utøverne i landbruket inntektsutvikling på linje med andre grupper, og vil arbeide for et sterkt importvern for innenlandsk landbruksproduksjon.” (Läs: Med Senterpartiet i regeringen blir det ingen billigare mat.)

  • ”Regjeringen arbeider for å styrke den offentlige fellesskolen, og vil våren 2007 legge frem et forslag om endringer i friskoleloven.” (Läs: Med Arbeiderpartiet i regeringen så blir det svårare för friskolorna.)
Nästa gång läser han sannolikt upp Fremskrittspartiets åsikter, om norsk opinion fortsätter utvecklas som hittills.

(Upplockat ur kommentarsfältet hos HAX)