onsdag, november 15, 2006

Benkö tar över Ekot

Cilla Benkö blir ny chef på Sveriges Radios Ekoredaktion, avslöjar Resumé.

Cilla Benkö blev så sent som för ett år sedan, den 1 september 2005, chef för Aktuellt. Innan dess hade hon arbetat på SR i 20 år. Före övergången till Aktuellt var hon biträdande Ekochef, efter att ha varit nyhetschef på Ekot och ekonomichef.

Hon började på Radiosporten och har också arbetat som ekonomireporter. Hennes journalistiska bana har inte bara inneburit public service-uppdrag. Mellan 1989 och 1992 var hon i New York för TV4.

- Uppdraget som Ekochef är ett av de tyngsta och mest spännande publicistiska jobb som finns. Jag ser oerhört mycket fram emot att ta mig an uppgiften, säger Cilla Benkö.
Och det är nog den bästa värvning Ekot kan göra efter att Staffan Sonning gått vidare till biståndsverksamhet. Mina intryck av Benkö är att hon är rakryggad, tuff och renhårig. Möjligen saknar hon något av Sonnings pedagogiska förmåga när det gäller att förklara den publicistiska hållningen.

Osäkerheten om vad som skall hända med Aktuellt växer dock i och med detta. Det vore väl tråkigt om onda aningar om Aktuellts framtid har del i Benkös beslut att byta jobb? För nog ska väl SVT ha ett fördjupande nyhetsprogram om vi nu ska ha public service, va?