fredag, december 08, 2006

Terrorstämplade svenskmarockanen

Den man som terrorstämplades igår av FN var mycket omskriven i svensk press för två år sedan, då han häktades i Danmark. Då skrev Dagens Nyheter (som har många fler artiklar på samma länk) den här levnadsteckningen om mannens olika kontakter med europeiska säkerhetstjänster:

DN har träffat den 38-årige terroranklagade marockan med svenskt medborgarskap som i april satt häktad i Danmark och som begärdes utlämnad till Marocko.

Danska justitieministeriet underkände till sist de marockanska anklagelserna därför att de var för oprecisa. Mannen släpptes och kördes tillbaka till Sverige.

Trots att både svenskt och danskt rättsväsende hittills bedömt misstankarna mot honom som alltför svaga känner han sig inte fri.

Sedan mer än tio år har Säpo intresserat sig för honom, hävdar han.

Första gången han förhördes var 1995 efter ett attentat i Frankrike. 1997 fick han besök av Säpo i sitt hem i Lund. 1998 blev han kallad till polishuset på Kungsholmen där två poliser kom ned till receptionen för att säga att de hade ögonen på honom. I oktober 2001 fick han frågor i passkontrollen när han skulle resa till Iran. Säpo skuggar och avlyssnar honom, påstår han.

I oktober 2003 efterlystes han av Interpol. Marockanska myndigheter anklagade honom för att han skulle ha deltagit i bildandet av en "kriminell organisation för att förbereda och samla in pengar till terrordåd".

38-åringen säger till DN att trots Interpols efterlysning har varken den svenska eller den danska polisen närmare förhört honom om de marockanska anklagelserna.

Senaste gången han greps av Säpo var vid sjutiden på morgonen den 25 mars i år i en lägenhet i Tensta.

- Först trodde jag att det var inbrott. De slog sönder dörren och jag såg en man med pistol. Han hade inget som visade att han var polis. Det var minst sex personer i lägenheten och flera ute i trappan, alla civila.

Anledningen till gripandet var misstankar om inblandning i terrorattentatet i Madrid i mars.

- Det enda svenska Säpo frågade mig om var om mitt privatliv, om min fru, om var vi bor, om varför jag åkt till Pakistan och Afghanistan. Inga konkreta frågor om datum eller Madridattentatet eller något annat attentat.

Han släpptes senare samma dag.

De enda gångerna de marockanska anklagelserna, enligt honom, tagits upp är vid de två häktningsförhandlingarna i en domstol i Köpenhamn.

Han greps av dansk polis i en lagerlokal i Ishöj utanför Köpenhamn, några dagar efter det svenska Säpoförhöret.