onsdag, januari 31, 2007

Danmark: svenskens gäng bedrev jihad

I Danmark har åklagaren hållit slutplädering i terroristmålet i Glostrup, där alltså svenske terroristen Mirsad "Maximus" Bektasevics kompisar står åtalade. Enligt åklagaren är det bevisat att de fyra unga männen - visserligen vilsna själar, men ändock farliga - var övertygade om att de bedrev heligt krig mot oss otrogna.

Åklagaren menade vidare att danskturken Abdulkadir Cesur, som ju dömdes ihop med svenske Mirsad Bektasevic i bosnisk domstol, egentligen var cellens andrahandsval att biträda Bektasevic i terrordådet. Ynglingen som var tänkt att följa med till Bosnien fick inte - för sin pappa.

Bäst bevakning har tidningen Politiken:

De fire tiltalte i terrorsagen fra Glostrup var alle dybt engageret i hellig krig mod vantro, da de blev anholdt i oktober 2005.

Og det er egentlig en trist historie om nogle vildfarne unge mænd, sagde anklager Dorthe Vejsig under den afsluttende procedure i Østre Landsret i dag.

Men det skulle imidlertid ikke forhindre de 12 nævninge i at dømme de fire tiltalte for at planlægge terrorisme, understregede hun.

For fra anklagernes side hersker der ingen tvivl om, at de tiltalte er skyldige i at hjælpe svenske Maximus og dansktyrkiske AC, der i oktober 2005 blev anholdt med 20 kilo sprængstof i en lejlighed i Bosnien. For tre uger siden blev Maximus og AC er idømt 15 og 13 års fængsel for at planlægge terrorisme mod et ukendt sted i Europa.

Anklagerne fremlagde under proceduren også et bud på rollefordelingen i det, de betegner som den danske terrorcelle.

Den 20-årige IAJ fra Frederiksberg var hovedmanden bag terrorcellen. Anklagerne mener, at han i Irak afgav et troskabsløfte om at udføre en martyraktion. Da han kom tilbage til Danmark, begyndte han at udvælge medlemmer til terrorcellen blandt venner i det københavnske moskémiljø. Resultatet blev en gruppe bestående af de fire tiltalte samt den nu terrordømte AC.

Den 18-årige EIH fra Nørrebro skabte angiveligt kontakten til svenskeren Maximus, som dermed også blev en del af terrorcellen.

Den 21-årige AA blev blandt venner kaldt 'Collection'. Kælenavnet skyldes AA's evne til at samle penge på lovlig og ulovlig vis. En evne, anklagerne mener, at AA blandt andet brugte til at finansiere den planlagte terroraktion.

Den yngste af de tiltalte, den 18-årige ABA, kunne ifølge anklagerne meget vel have siddet fængslet i Bosnien i stedet for vennen AC. Anklagerne mener, at ABA var parat til at tage afsted, indtil hans far nedlagde rejseforbud, fordi han havde fået nys om en 'martyraktion'.
På tisdag håller försvaret slutplädering.