tisdag, januari 30, 2007

Fler svenska islamister i Somalia?

Det finns fler svenskar på islamisternas sida i Somalia. Det säger somaliska regeringens talesman till Ekot.

Regeringens talesman Abdirahman Dinari säger till Sveriges Radio att några av svenskarna har dödats i striderna mot regeringen.

– De kom, de deltog och man har fått se deras dokument. Vissa av dem har stupat, en del är vi på spåret medan andra sitter fängslade. De greps när de försökte passera gränsen till Kenya, säger Abdirahman Dinari.

Det var i mitten av januari som de första uppgifterna om gripna svenskar i Somalia blev kända.

Somalia har befunnit sig i krig mellan å ena sidan övergångsregeringen, stödd av Etiopien, och å andra sidan islamistgerillan.

Enligt regeringen i Somalia ska ett okänt antal somalier från Sverige, med svenskt medborgarskap, ha kämpat på islamisternas sida.

– Det är sant och vi beklagar att det finns somalier som har fått flyktingstatus i Norden, norrmän, svenskar och danskar. Och när de reste från Sverige hade de en annan tanke, nämligen att bli jihaddister, heliga krigare, som skulle utföra terrorhandlingar.
Svenska Utrikesdepartementet har fått samtal från flera som är oroliga för sina anhöriga, berättar Dagens Nyheter. Men UD har bara träffat en person som uppges ha stridit för islamisterna.
- Det har ryktats från flera källor att det skulle finnas svenskar som deltagit och tillfångatagits. En svensk har tagits till fånga på gränsen. En av våra representanter har besökt honom när han var i förvar i Nairobi. Vi vet inte vad han anklagas för, men nu är inte kvar där. Om han har utlämnats vet vi inte, det finns uppgifter om det, säger Nina Ersman, chef för UD:s presstjänst till DN.se.

Hon säger att flera svenskar hört av sig till UD och varit oroliga.

- En och annan har hört av sig. De har uttryckt oro för saknade anhöriga som de inte har hört av. Det är många motstridiga uppgifter som cirkulerar och det enda fall av frihetsberövade är denna person i Nairobi, säger hon.
Bland somalier tycks finnas en viss förståelse för beslutet att delta i det heliga kriget. Den gripne tycks inte vara någon enstöring. I P1 Morgon berättade SR Internationals reporter Kenadid Mohamed att den gripne svensken i Somalia är välkänd bland somalier i Rinkeby utanför Stockholm. Mannen har mer eller mindre pendlat mellan Sverige och Somalia de senaste två åren.
-Det verkade som om alla somalier kände till vem det är.

-Det är någon som alla somalier känner i Rinkeby.
Till Kenadid Mohamed har somaliska regeringens talesman sagt att ytterligare information kommer att ges när utredningarna är klara, om ett par veckor.