tisdag, februari 06, 2007

Danskt terroristförsvar: Självmord inget brott!

Att vår terroristlagstiftning kan resultera i vansinniga åtal torde vara allom bekant. Att det funkar på samma sätt på försvararsidan är dock en nyhet för mig.

I det så kallade Glostrup-målet i Danmark, där kumpanerna till svenske terroristen Mirsad "Maximus" Bektasevic står åtalade för terrorbrott, krystade idag en av försvarsadvokaterna fram det sämsta argument jag hört på länge. Advokat Anders Boelskifte menar att det faktum att gärningsmännen ertappats med ett självmordsbombarbälte i anslutning till sprängämnena talar till klientens fördel. För då måste åklagaren leda i bevis att man verkligen haft för avsikt att skada någon annan än sig själv. Det är ju inget brott att begå självmord.

Politiken förevigade detta advokatyrkets stora ögonblick.

Begge forsvarere fokuserede på, at anklagemyndigheden har ændret anklageskriftet siden sagen startede. I det oprindelige anklageskrift var de unge mænd mistænkt for en række forhold under terrorloven, herunder frihedsberøvelse, sprængning og grov vold.

Men anklageskriftet er siden blevet ændret, så de mistænkte nu udelukkende er tiltalt for forsøg på manddrab. Og det stiller ifølge de to forsvarere anklagemyndighedens sag i et endnu dårligere lys.

»Dermed skal anklagerne nu bevise, at selvmordsbæltet skulle bruges til manddrab. For det er jo ikke ulovligt at begå selvmord«, som Anders Boelskifte sagde om det selvmordsbælte, som AC og Maximus blev taget med i Sarajevo.
Försvarets slutpläderingar i målet fortsätter i morgon, dom väntas i nästa vecka.