tisdag, februari 20, 2007

Sensation: tidning creddar bloggscoop

Expressens nya politiska reporter Karl-Johan Karlsson bryter okänd press-etisk mark idag. I sin rewrite av bloggen Friktions avslöjande om bidragspengar till Feministiskt initiativ inleds faktiskt texten med att ge credit till bloggen ifråga.

Det var bloggen Friktion som i söndags kväll uppmärksammade turerna kring ett statligt bidrag till feministiskt initiativ.

Delegationen för fördelning av statsbidrag för kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt har beslutat att ge Fi 400 000 kronor.

Enligt den förordning som delegationen följer får bidragen inte gå till politiska partier.
Det är inte bara glädjande att ett så klockrent avslöjande når den etablerade pressen. Lika kul är att Expressen faktiskt erkänner källan. Kvällstidningar är vanligtvis bättre än andra medier på att ge credit, men till bloggare har det suttit långt inne. Kanske är det bara Niklas Svensson på Politikerbloggen som fått erkännanden, men då är han ju både gammal politisk journalist och bloggare - som dessutom uttryckligen kämpat för att bli creddad.

Att just Karl-Johan Karlsson ligger i täten är förstås inte konstigt. Som journaliststudent hade han nu raderade bloggen Högkvarteret, och under sommarens valrörelse arbetade han specifikt med att bevaka bloggar i SVTs webbsatsning Nätkollen.

I framtiden kommer förstås alla journalister vara gamla bloggare. Frågan är närmast hur snabbt framtiden är här.

Men jag har en anmärkning. Karlsson borde angett bloggens politiska riktning, som kan ha spelat in för nyhetens tillkomst.