söndag, april 01, 2007

Jinge polisanmäler Bildt för kommentarsfältet

Jag tvivlar på att bloggaren Jinge drivs av rakt igenom ädla syften i detta, men han har i vilket fall åstadkommit helgens intressantaste frågeställning för alla oss som bloggar eller skriver på bloggar.

Jinge har polisanmält utrikesminister Carl Bildt, med anledning av kommentarer som Bildts politiska motståndare lämnat på Bildts blogg Alla Dessa Dagar. Regeln i Sverige är ju att en utgivare ansvarar för allt som skrivs i publikationen, vilket skulle göra läget problematiskt för Bildt, trots att det helt uppenbart är hans fiender som skrivit det misshagliga.

Exemplen som Jinge ger är ganska svavelosande.

”Ge oss 24h och alla palestinier är borta och vi har 100% av Israel sen håller ni käften. Det är vårt land och har alltid varit vårt land.”

”Det är precis vad vi borde göra. Att förvänta sig att jihadnazisterna ska upphöra att bete sig som mentalpatienter håller jag för otroligt. 60 år dessa satans mördare inpå husknuten räcker. Antingen får de sticka till sitt hemland - Jordanien - eller så gör vi slut på dessa djävulens avkommor en gång för alla. Inte en jude till ska behöva offra sitt liv för att det satans mördarpacket anser sig ha rätt att slakta alla som kommer i deras väg.”
De juridiska snårigheterna torde vara många. Dels har ju Justitiekanslern tidigare yttrat att antisemitiska utfall fick tolereras i en konflikt där tonläget var så uppskruvat som i den israelisk-palestinska. Ett kritiserat ställningstagande, förstås.

Utöver detta problem finns den svåra uppgiften att avgöra om en blogg (på utländsk server, dessutom?) faller under samma regler som fick Aftonbladet att en gång i tiden sluta med kommentarer på webben. Sannolikt utreds den tekniska frågan först (om bloggen faller under tryckfrihetsförordningen), och frågan om hets enbart om det första kriteriet uppfyllts.

Att det är Bildt som anmälts lär göra det omöjligt för de rättsvårdande instanserna att ignorera frågan. Vilket glädjande nog kommer att resultera i klarare regelverk för oss i bloggvärlden. Tyvärr kommer Jinges ärende väl också att höja tröskeln för de som vill starta blogga, och kanske saktar bloggosfärens utveckling av en smula.

Men intressant är det.