onsdag, maj 02, 2007

Den tredje mannen

Cageprisoners, lobbygruppen som arbetar för att ge utökade rättigheter åt dem som fängslats i kriget mot terrorismen, har publicerat en rapport om dem som tillfångatagits med anledning av konflikten i Somalia. De tre personer med anknytning till Sverige som fortfarande sitter i förvar avhandlas naturligtvis däri.

Två av dem har beskrivits tidigare i svenska medier. Men den tredje, som är den person som följde med frigivna svenskan Safia Benaouda och hennes så kallade fästman till Somalia från Dubai, har hittills inte lämnat så stora avtryck i pressen. I rapporten (pdf) förklaras hans närvaro i Somalia med att han var i landet för att leta bostad och försörjning åt sig och sin familj.

On 18th December 2006 Youssef left his family in Dubai in order to explore the possibility of moving the family to Somalia however was unsure of the safety of the country and thus wanted to assess the situation there first.

When he arrived the Union of Islamic Courts was still very much in control, however everything changed on the 24th December 2006 when Ethiopia invaded Somalia. Following directions from the Swedish government to go to a neighbouring country with a Swedish embassy, Youssef went to Kenya where like so many others he was detained.
Man kan naturligtvis tycka att just Somalia är ett dåligt val om man vill ge sin familj trygghet och försörjning. Men hade man en annan utgångspunkt var Somalia i höstas kanske inte så galet ändå.

Svenske medborgaren - och före detta imamen i Stockholm - Fuad Mohamed Qalaf, som ju varit högt uppsatt i Islamiska Domstolarnas Förbund, uppmanade exilsomalier i höstas att flytta sina familjer till Somalia och delta i Jihad.
"Jag uppmanar alla somalier i de otrognas länder att flytta till hemlandet Somalia med barn och familjer."

"Jag ber alla somaliska muslimer i västerlandet om två saker. Först, att ansluta till Jihad för att skydda landet från en yttre fiende. Jihad betyder försvar för den islamiska religionen och kamp mot korsfararna. I andra hand, att flytta barnen från de otrognas länder. Det är den yttersta förlusten att leva i ett icke-muslimskt land."
(min övers.)
Att Somalia under Islamiska Domstolarnas Förbunds regim haft en viss lockelse på muslimer tyder också Safia Benaoudas uttalande om:
... I was excited about visiting Somalia as it was a new Muslim country
and I wanted to see what that was like.
Viljan att uppleva en sant islamisk stat behöver i sig inte innebära en vilja att delta i väpnad strid för den. Men när en i sammanhanget inflytelserik imam kopplar dem samman är det kanske inte så konstigt att misstanken väcks.