Ett budskap till dig från Rudy
"Ska - är inte det ett modalt hjälpverb?"
Det var svaret jag fick från chefen när jag försökte peta in en popkulturell referens i underrubriken till dagens ledare i SvD (pdf). Jag ville ge texten underrubriken "Ett budskap till dig från Rudy". Men det gick inte.
Artikeln är ett referat av Rudy Giulianis utrikes- och säkerhetspolitik, som han beskrivit i en lång artikel i Foreign Affairs.
Den som enbart följer svensk press kan lätt få intrycket att det amerikanska presidentvalet står mellan demokratiska partiets Hillary Clinton och Barack Obama. Men det är minst lika sannolikt att nästa president är republikan. En av valets centrala frågor kommer att röra säkerhetspolitik, och på det området har republikanerna ett historiskt försprång.
Hur charmerande Barack Obamas ungdomlighet än är har hans framträdanden inte kunnat undgå att röja en viss orutin när det gäller utrikes- och säkerhetspolitik. Exempelvis deklarerade han nyligen att han, om han blev president, var beredd att sitta ner i samtal med Irans ledare, vilket omedelbart ledde till kritik. Senare förklarade han att han kunde tänka sig att anfalla Pakistan. Det föll heller inte i god jord.
Och hur karismatisk Hillary Clinton än är så ligger det henne i fatet att hon vinglat fram och tillbaks i fråga om Irak, och att hon anses för hökaktig för partivänstern och för mjuk för den amerikanska mitten.
Medan Clinton och obama har dribblat och dabbat i säkerhetsfrågorna har den främste republikanske kandidaten, Rudy Giuliani, passat på att presentera en egen säkerhetspolitisk linje i en lång artikel i tidskriften Foreign Affairs. Det är intressant läsning, inte bara med tanke på att innehållet kan komma att påverka även oss svenskar de närmaste åren.
Till skillnad från sina demokratiska konkurrenter diskuterar inte Giuliani hur man så snabbt som möjligt ska kunna ta hem trupperna från Irak. Han vill inte heller reducera övervakning och kontroll på hemmaplan. Giuliani identifierar tre huvuduppgifter. Den första är att finna en väg till seger i kriget mot terrorismen, den andra att stärka det internationella system som terroristerna vill förstöra, och den tredje att sprida säkerhet och stabilitet i världen via detta internationella system.