torsdag, augusti 30, 2007

Tjeckisk hovrätt: Oussama Kassir kan utlämnas

Ekot, som samtidigt på oklara grunder påstår att svensken Oussama Kassir riskerar tortyr i det amerikanska rättssystemet, berättar att hovrätten i Tjeckien beslutat att det är möjligt att utlämna Kassir till USA.

Den 41-årige svenske medborgare som sitter häktad i Tjeckien misstänkt för terroristbrott ska utlämnas till USA. Det har nu även en högre domstol i Tjeckien beslutat. Beslutet fattades trots att mannen riskerar tortyr och ett mycket hårt straff i USA och att svenska myndigheter bedömt att bevisen mot honom inte håller.

Redan i april beslutade en domstol i Prag att den 41-årige svensken skulle utlämnas till USA. Domen överklagades och tanken var att svensken skulle få en ny rättegång i en högre domstol.

Men nu kommer alltså beskedet att Tjeckiens High Court, en motsvarighet till den svenska hovrätten, efter en hemlig förhandling i mitten av juli fastställt beslutet om utlämning.

– I detta besked står det att de har godkänt detta och finner att underlaget för beslutet är riktigt, säger Catherine von Heidenstam, Sveriges ambassadör i Prag.

Beslutet nådde den terrormisstänkte svensken i förra veckan. Varken han eller ambassaden kände då till att det hade varit någon ny rättegång.

41-åringen har suttit häktad under mycket knappa förhållanden sedan i december 2005. Det var då han greps på flygplatsen i Prag under en mellanlandning på väg från Stockholm till Beirut. Han var internationellt efterlyst av USA, misstänkt för terroristbrott, bland annat för att ha byggt upp ett träningsläger för terrorister i Oregon i USA.
"Knappa förhållanden", "bedömt att bevisen mot honom inte håller" och "riskerar tortyr". Det tunga artilleriet. Men vilka bevis har svenska myndigheter värderat? På vilket sätt riskerar människor som står under allmänt åtal i USA tortyr? Och är tjeckiska fängelser osedvanligt knappa i sina förhållanden jämfört med eu-snittet? Det borde granskningsnämnden fråga.