lördag, september 08, 2007

Avslöjad brittisk extremist predikade nyligen i Stockholmsmoskèn

I Storbritannien har The Times avslöjanden om den muslimske hatpredikanten och antisemiten Riyadh Ul Haq väckt stor uppståndelse. Att han år 2005 föreläste i Stockholmsmoskén på Södermalm, den svenska moské som mest anses representera islams mittfåra, på inbjudan av Sveriges Unga Muslimer, den cirka 10 000 medlemmar starka ungdomsorganisation som säger sig förespråka "balanserad och tolerant islam", är snarast bortglömt.

The Times beskriver Riyadh ul Haq som en predikant som:

"stödjer väpnad jihad och predikar förakt för judar, kristna och hinduer"
(min övers)
I inbjudan (pdf) till Forumet för unga muslimer i Stockholm, som hölls 19-20/11 2005, presenteras Abu Yusuf riyadul haqq med det omdömet att han
"är bland de mest kända föreläsarna i England och Kanada, och det är väldigt positivt att han kunde tänka sig att ställa upp under denna helg trots hans späckade schema. Han behärskar flytande och förståelig engelska och har en tendens och fånga uppmärksamhet bland de unga. Det vore synd och gå miste om denna chans och få kunskap av denna shaykh."
The Times presenterar utdrag ur hans predikningar:
Om judar: "De är alla likadana. Judarna behöver inte vara i Israel för att bete sig så. Det spelar ingen roll om de är i New York, Houston, St Louis, London, Birmingham, Bradford, Manchester. De är alla likadana. De har monopoliserat allt: förintelsen, gud, pengar, ränta, ocker, världsekonomin, media, politiska institutioner... De har monopoliserat tyranni och förtryck också. Och orättvisa."

Om New York: "Jew York... Förlåt, New York... Tungan slant."

Om Talibanerna: "Den enda grupp människor på jorden som upprättar Sharia, Allahs lagar."

"Vilket brott har Afghanistans regim begått? Det enda de gjort är att vägra utlämna en person vars skuld ännu inte bevisats. På grund av detta straffas en hel nation. Och som en följd, eftersom de strävar efter att representera islam, demoniseras hela religionen. Och som ett resultat av detta diskrimineras muslimer jorden runt."

Om integration: "Allah har varnat oss i koranen, bli inte vän med de otrogna, umgås inte med de otrogna."

Om det heliga kriget, jihad: "Så fort vi säger något stämplas vi som fanatiker, terrorister, extremister. Och ingen vågar använda j-ordet. J-ordet har blivit tabu. J-ordet kan aldrig yttras, och om någon yttrar det så stirrar till och med muslimer på varandra. Så mycket händer och vi förväntas hålla käft."

Om Europa: "Europa har klargjort: de kommer inte att tolerera en muslimsk kraft eller makt i Europa. Och om det betyder massakrer på muslimer, om det betyder folkmord, om det betyder en ny förintelse i Europa, så får det väl bli så. Den här gången är muslimerna måltavlan."

Om julen (!): "Muslimer som firar jul. Det är otroligt! Vi tror att det är oskyldigt. Det är det inte."

Om opera (!!): "I vissa muslimska länder, så har de byggt operahus för många hundra miljoner pund. Varför? För vem? Muslimer, araber går på opera för att lyssna på en fransos som sjunger på italienska. Så lågt har vi sjunkit."

(min övers)

Den som letar fler exempel på predikantens tvivelaktiga människosyn kan läsa hans predikan om "judisk fundamentalism", eller någon av de andra som The Times har godheten att vidarebefordra in extenso. Predikantens webbplats har mer.

Det här är tyvärr inte första gången som Stockholmsmoskén upplåtit lokaler till galningar. En sammanställning över andra kontroverser, för den som vill veta, finns i folkpartisten Gulan Avcis debattartikel från 2005: Porta extremister i Moskén på Söder.

Sveriges Unga Muslimer erhåller statsbidrag. Ungdomsstyrelsen redovisar för 2007 att 633 790 kronor delats ut i statsbidrag, och att organisationen också fått 1 014 064 kronor ur överskottet från Svenska Spel. För år 2005, då hatpredikanten föreläste i Stockholmsmoskén, redovisar Ungdomsstyrelsen att organisationen fick totalt 1 722 904 kronor i statsstöd.

Sveriges Unga Muslimer har rönt stor publicitet inte minst tack vare deras tidigare talesman, den dynamiske Mehmet Kaplan, som numer är riksdagsledamot för Miljöpartiet. Sveriges Unga Muslimer ingår i paraplyorganisationen Sveriges Muslimska Råd som anses representera islams mittfåra.

Det finns all anledning att ifrågasätta var denna mittfåra egentligen går.