lördag, september 29, 2007

VU på PUB av fd UCP-musiker

Var kan man knalla in på en regnig lördageftermiddag och ta del av den fetaste utställning om The Velvet Undergrounds debutskiva som någonsin gjorts, exceptionellt guidad av legendariske undergroundkännaren och samlaren Johan Kugelberg (som verkligen är nere på frimärkssamlarnivå men ändå förmår entusiasmera)? Moderna museet? Kulturhuset? Valfri skattefinansierad kulturinstitution?

Nix. Varuhuset PUB, alltså akronymen för Paul U. Bergström, vid Hötorget i Stockholm. Jag vet inte om det beror på att det är högkonjunktur, men just nu känns det som att all initiativkraft i Stockholms kulturliv kommer från privata aktörer. Vem behöver kulturpolitik när PUB gör bättre utställningar än Musikmuseet och gallerierna på Hudiksvallsgatan samlar mer samtida konst än Moderna Museet?

På översta våningen pågår, sedan invigningen idag av galleriet Operatingplace, en otroligt fin utställning, ursprungligen uppkommen för att fira att det gått fyrtio år sedan The Velvet Underground & Nico gavs ut, och visad på Glenn Horowitz Gallery i New York. Massor med fina foton, skivor och detaljer.

Särskilt roligt var det för mig därför att Kugelberg påstod att tillverkningsprocessen av omslaget (bananen, ni vet) och omständigheter man upptäcker när man lägger flera förstautgåvor bredvid varandra (de är inte identiska!) innebär att man inte kan betrakta skivomslaget som något annat än en Andy Warhol-seriegrafi. Varje förstautgåva (det finns omkring femtio tusen stycken) är alltså ett Warhol-original.

Och jag som äger ett exemplar gillar att höra sånt...