lördag, oktober 06, 2007

Ett bra sätt att starta sin lördag

Ska man bara läsa en ledarsida innan man dör så ska man fan i mig ta dagens i SvD, där jag vaskar guld i motionsfloden.

Miljöpartistiska riksdagsledamöterna Helena Leander och Tina Ehn skriver i riksdagsmotionen 2007/08:MJ242 att vi ”måste börja se fiskar som enskilda individer” och att det är ”angeläget att Fiskeriverket och andra frångår det avindividiserade sättet att mäta fiskar i kilo och ton och börjar se dem som individer istället.” Det skulle bli intressant att se Fiskeriverket lösa det problemet och höra dem förklara att exportkvoten uppgår till Lars, Johanna, Ulrik, Mirjam, Ahmed, Stina, Erika, Linus, Peter, och så vidare. I förlängningen ligger rimligen också ett obligatoriskt fiskregister, för att inte tala om ett paket med sociala rättigheter. Handikappvänliga räcken i laxtrappan, sikens rätt att bära traditionell dräkt, allmän tilläggspension för gammelgäddor, samt undantag från principen om sist in först ut i mindre och mellanstora mjärdar ligger nära till hands. Sedan måste det bli ett stopp för kränkande och förlöjligande uttryck: ”Glad som en lax” eller ”Pigg som en mört” förstärker stereotyper som har hindrat generationer av fiskar från att beviljas friår.

Den allmänna motionstiden har gått ut, och som vanligt kan man där hitta guldkorn som inte bara utgör intressant läsning, utan också speglar partiernas innersta själsliv. I motionerna kommer det fram som annars sköljs bort i partitopp och regeringskansli. Alla handlar inte om att folk borde prata mer med sin lunch.
Och att få sätta rubriken Boom, boom, tjoff, poff, boom, tjoff, poff! på ett stick känns också kul. Bra lördagsläsning, helt enkelt. Ibland (en gång i veckan?) är man nöjd med sig själv.