torsdag, januari 31, 2008

Rättegång i Marocko

I dag ska det, enligt planen, hållas rättegång mot en svensk medborgare som suttit häktad i Marocko mer än ett år. Anklagelsen går ut på att han ingått i ett nätverk som gynnat terrorism och värvat jihadister till Irak.

Av nyhetsrapporteringen framgår att vad som enbart kan vara svenska underrättelser ligger honom i fatet.

Dotterns egen teori om varför gripandet skedde har sin förklaring i familjens flytt till Brandbergen söder om Stockholm i början av 1990-talet. Pappan hade affärsverksamhet i Stockholm, och i Brandbergen fanns en samlingslokal för en muslimsk grupp som han brukade besöka. Lokalen har senare kopplats samman med terrorverksamhet, då en person som besökte lokalen har terroriststämplats av FN.

Förhören med affärsmannen har också mest kommit att handla om lokalen i Brandbergen, både enligt familjen och enligt den svenska ambassaden i Marocko. Men dottern försäkrar att pappan inte hade något med någon misstänkt terrorist att göra.

– Han slutade dessutom gå dit så fort som terroranklagelserna mot personen i lokalen kom fram, säger hon.
Lokalen i Brandbergen är en ganska radikal miljö, ska tilläggas, dit pressen inte är välkommen. Inte bara den misstänkte i Marocko har slutat att gå dit förresten. Även den terrorstämplade har slutat - han har lämnat landet.