fredag, februari 01, 2008

Vårdval

Därför gör Reinfeldt som han gör, berättar jag på SvD:s ledarsida idag:

I går presenterade SCB den fjärde delen i analysen av valet 2006, skriven av statsvetarna Sören Holmberg och Henric Oscarsson vid Göteborgs universitet. Huvudfrågan är: Varför vann Alliansen? De konstaterar att partiledarnas popularitet har effekt på valutgången, och att Fredrik Reinfeldt och Göran Persson tjänstgjorde som flöte respektive sänke i valet. Men forskningen säger vidare att dessa effekter är mycket begränsade. Annat avgör.

Den svenske väljaren går alltmer från att slentrianmässigt rösta på sitt parti till att låta en eller ett par sakfrågor avgöra. I valet 2006 stod sysselsättningen högst i prioritet. Det betyder inte att jobbfrågan alltid placeras högst. I tidigare val har det i stället gällt skolan eller miljön, för att bara ta några exempel. Nu har väljarna fått en jobbpolitik, och det är naturligt att de letar sig vidare till nästa problemområde.

Moderaternas strateger har tydligt sagt att de identifierat välfärden, och kvaliteten i välfärdstjänsterna, som avgörande fråga i nästa val. Det är därför Fredrik Reinfeldt besökte Kärnsjukhuset i Skövde häromdagen. Han är på jakt efter den problemformulering som ska vinna nästa val, inte det förra. Baksidan av det är att det sett ut som att den regeringspolitik som redan förs stått utan försvarare, trots att den retoriska förmågan finns där.