måndag, maj 19, 2008

GP 1 - GT 0

GT, alltså Expressens Göteborgsupplaga, står för det dummaste telegrammet hittills i år, apropå firandet av att Israel fyller sextio. Redan rubriken Lugn manifestation i Göteborg antyder att tidningen väntat sig att judarna - som om det nu bara var judar som manifesterade - skulle välta stan i våldsamma kravaller, ja, som judar gör. Och sen lir det dummare och dummare.

Den judiska manifestationen i Bältesspännarparken har gått lugnt till.
- Vi har inte behövt göra några gripanden, säger Tomas Fuxborg, presstalesman på polisen.

200 personer samlades vid lunchtid i dag i Bältesspännarparken för att fira Israels 60-års jubileum. På andra sidan Kungssportsbron stod ett 20-tal skrikande motdemonstranter från den palestinska sidan med flaggor i händerna, omringade av ett flertal poliser.

Men polisen, som hade slagit på stora trumman och skickat ett stort antal patruller, för att förhindra en sammandrabbning, hade en lugn dag på jobbet. Vid halv tre-tiden lämnade de sista motdemonstranterna platsen.
Sammandrabbning? Betyder inte det att två parter pucklar på varandra?

Nå. GP är bättre:
Palestinska motdemonstranter, utrustade med protestramsor och flaggor i svart, rött, vitt och grönt, gjorde vad de kunde för att störa jubileet.

- Sluta döda våra barn! Israel är mördare! skrek palestinierna, som hängt på följet med Israels barn från hamngatorna till Avenyn.

Allt gick dock relativt lugnt till väga. Göteborgspolisen verkade väl förberedd och förutom ett stort antal uniformerad personal - till fots, i bil, till häst och i helikopter - rörde sig dessutom flera poliser i civila kläder runt parken för att stävja varje tendens till bråk eller sammanstötning mellan grupperna.

Sju personer omhändertogs av polisen.

- De omhändertogs för störande av allmän ordning och rörde sig sedan inte i närheten av den pågående manifestationen, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.