onsdag, oktober 01, 2008

Szut!

När man fått chansen att skriva om smugglande fartyg och pirater borde man kanske använt fler referenser till Tintin än "knappast koks i lasten" och "anfäkta och anamma!" Men storyn är bra i sig.

Den 21 augusti äntrade pirater skeppet Iran Deyanat. Det var en vanlig dag på jobbet i den nya kriminella industrin – det här brottssyndikatet säger sig ha nio kapade fartyg på sitt samvete.

Sjörövarna ankrade utanför en fiskeby i Somalia, och befäste sig med 50 man till sjöss och 50 till lands för att börja kohandla.

Men lasten, som från början uppgavs vara vanlig råolja, är mystisk. Inom bara några dagar fick piraterna märkliga besvär som brännskadeliknande utslag och håravfall. Någon har till och med dött, bekräftar Hassan Allore Osman, regeringsmedlem i den autonoma regionen Puntland, för The Long War Journal.

Iran Deyanat har färdats från Nanjing i Kina. Men hon ägs av IRISL (Islamiska republiken Irans shippinglinje), ett företag under den iranska militären. Efter att piraternas skador uppmärksammats säger nu Iran att den hemliga lasten utgörs av ”mineraler”. Men i Puntland misstänker man att containrarna innehåller något mycket värre, och att destinationen är Eritrea, där de väpnade islamisterna i Somalia har sitt stöd.

Piraterna begriper att de råkat hitta något särdeles dyrt, även om det är oklart vad. De begär två miljoner dollar, men Iran säger sig inte kunna leverera det så länge delar av den amerikanska femte flottan patrullerar i området. Iransk press säger å sin sida att USA har erbjudit piraterna hela sju miljoner dollar bara för att få se lasten. Vi i publiken håller andan medan de mystiska dödsbringande ”mineralerna” guppar utanför Afrikas Horn.
The Long War Journal är för övrigt livsnödvändig läsning i rss:en för den som vill hålla reda på alla dimensioner i det fjärde världskriget.