lördag, november 08, 2008

Ring, ring

I dagens SvD kommenterar jag opinionsläget.

Stödet för socialdemokraterna är i fritt fall. I Demo­skops mätning i Expressen i går sjönk s med 5,8 procentenheter, medan allianspartierna sammanlagt gick framåt 4,1 enheter. Skillnaden mellan blocken utgör därmed 5,3 procentenheter.

Troligtvis ligger det stora mått av sanning i ­siffrorna. För en vecka sedan gjorde Synovate en opinionsmätning åt Dagens Nyheter (31/10). I den rasade socialdemokraterna med 6,2, och där gick moderaterna fram med 4,5 procentenheter.

Varför? Jag tror att det är som i frågesporten ­Jeopardy. Svaret formuleras i en fråga.

Vem vill du ska svara när det ringer klockan tre på morgonen?

Den frågan var återkommande i det amerikanska presidentvalet. Syftet var att få väljaren att fundera över vem av kandidaterna som i yrvaket tillstånd faktiskt skulle kunna fatta det rätta beslutet i händelse av ­nationell kris.

Det är lite enklare för oss i Sverige. När klockan är 03 i Vita huset är hon 09 i Sagerska huset, vilket torde underlätta i ett scenario där statsministern har sex timmars arbetsdag. Dessutom är problemen lite smärre här. Men i en globaliserad värld delar världens ledare problem, om än i olika grad. Den globala finanskrisen, exempelvis, gjorde att Barack Obama blev president. Här hemma steg förtroendet för Fredrik Reinfeldt och den samspelta Alliansen medan misstron mot ­kaoset i vänsterblocket bars av Mona Sahlin som en kvarnsten runt halsen.

Det finns många sådana frågor. Ta Afghanistan, till exempel. Obama vill öka den militära närvaron i ­Afghanistan, vilket betyder att även vi andra som del­tar med soldater bör hjälpa till. Så, när Obama ringer och vill samarbeta, vem vill du ska lyfta luren?

Socialdemokraterna, eller åtminstone Mona ­Sahlin, vill öka insatsen. Vänsterpartiet vill ta hem soldaterna. I miljöpartiet har partistyrelsen ansett att trupperna borde hem, medan riksdagsgruppen vill hålla insatsen på nuvarande nivå. Det föreligger alltså tre, snudd på fyra, åsikter i oppositionens ­alternativ, konstaterade bloggaren Dick Erixon i ett inlägg i går. Man får hoppas att finanskrisen inte ­tagit så hårt att Obama inte har råd med gruppsamtal.