tisdag, december 02, 2008

Bygdens son

Via den återuppståndna Karolina Lassbo ser jag att Falu-Kurirens Jens Runnberg (gift med Anna från Gagnef, väl?) skrivit en grej om Maspsykosen – det tv-program i Axess / Expressen där jag var med förra veckan.

Vass kritik, ett fritt flöde av idéer och många skratt präglar det temaprogram som Axess TV ägnar Dalarna i eftermiddag klockan 16.30. Är dalakulturen i grunden självgott isolationistisk eller i själva verket universellt global till sin karaktär?

Varför har just Radio Dalarna så höga lyssnarsiffror? Varför känner sig inte vingåkersbon som sörmlänning? Är Tällberg egentligen en stadsdel i Stockholm? Överväger verkligen Göran Greider att gå med i dalacentern?

Expressens kulturredaktion ägnar ett helt tv-program i Axess TV i eftermiddag åt detta län, under rubriken Dalarna - En svensk maspsykos.

Programmet leds av Björn af Kleen, från Hedemora, och Björn Wiman, som inte kommer från Dalarna men som till sitt försvar anför att han varit med och rott Ros'n i Leksands kyrkbåtsrodd och såg Himlaspelet innan af Kleen var född.

I debattsoffan sitter, som så många gånger, Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider. Han har sällskap av juristen och bloggaren Karolina Lassbo och Per Gudmundson, ledarskribent på SvD.