måndag, oktober 12, 2009

Ännu en svensk fängslad i Pakistan

Ytterligare en svensk sitter gripen i Pakistan, bekräftar UD, som dock inte tycks känna till vare sig kön, ålder eller datum för gripandet.

- Personen har suttit där sedan augusti-september, säger Boris Vasic på UD:s presstjänst till DN.se.

DN berättade tidigare om att det fanns uppgifter om en annan svensk i Pakistan än de nyligen släppta. Det gällde då en 28-årig man som rest in från Afghanistan till Pakistan.

GEO News Naveed Siddiqui har även informerats om att så många som ytterligare elva frisläppanden är nära förestående. Det skulle tyda på att de gripna Mehdi Ghezali och Munir Awad, Safia Benaoudas 28-årige man, också kan släppas inom kort.

Polisens fokus uppges nu ha flyttats till en annan 28-årig svensk.

– Han kom från Afghanistan till Waziristan utan visum, säger Siddiqui.

Waziristan är ett område nära gränsen till Afghanistan, där talibanerna är starka och laglöshet uppges råda.

28-åringen ska enligt polisen upprepade gånger ha fått finansiellt stöd i Afghanistan från en saudisk person för att kunna ta sig till området Dera Ghazi Khan, ett sydligt beläget distrikt i Punjabregionen.
Uppdatering:

Aftonbladet säger sig ha en källa:
Enligt uppgifter till Aftonbladet dömdes mannen till ett tio dagar långt fängelsestraff och böter för att han inte kunde identifiera sig och befann sig på förbjudet område.

– Han borde vara släppt, nu sitter han på övertid, säger en källa till Aftonbladet.

Mannen ska ha varit i Pakistan med några kompisar för att hjälpa andra muslimer när han greps.
Uppdatering 2:

TV4/Nyhetskanalen.se hänvisar till "källor" i Pakistan, som bekräftar att en svensk medborgare sitter fängslad sedan någon gång i augusti, men att även två andra personer med koppling till Sverige sitter i förvar - fångade i samma område där Ghezali, Benaouda och Awad greps.
Källor i Pakistan säger till Nyhetskanalen.se att flera personer har gripits i området, varav en är svensk medborgare och ytterligare två har svensk anknytning. Personerna greps i Dera Ghazi Khan, på väg mot södra Waziristan där al-Qaida har ett träningsläger.

Alla reste ensamma och den lokala polisen säger sig ha bevis för att de tre har haft kontakt med al-Qaida. Enligt uppgifter till Nyhetskanalen ska det vara samma polisstation som grep de fyra andra svenskar som släpptes och kom hem till Sverige i lördags.
Uppdatering 3:

UD säger till TT att "svenske medborgaren är en 35-årig man från Mellansverige" som "greps i början av augusti, misstänkt för illegal inresa." Han "greps i Loralai i delstaten Beluchistan i västra Pakistan" och togs sedan till Quetta. Han har fått besök i häktet, men inte av svensk ambassadpersonal utan av den franske honorärkonsuln på plats.

Uppdatering 4:

Aftonbladet har pratat med mannen:
– Vi reste runt – Turkiet, Iran och sen kom vi hit. Men jag och en annan kille blev rånade och jag blev av med allting: pass, bagage, Visa-kort, visum, allt jag äger. Problemet är att ingen kan identifiera mig, säger mannen till Aftonbladet.
Det rör sig alltså åter om reserutten över Iran in i Pakistan - samma rutt som terrorismforskaren Magnus Norell kommenterade i Ekot i lördags.
Magnus Norell, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, tycker inte att det är så konstigt att pakistanska myndigheter reagerade och blev misstänksamma med tanke på vilken väg Mehdi Gezali och de andra svenskarna valde för att ta sig in i landet.

– Det är en kanal som fler en dem har använt för att ta sig in i Pakistan, för vidarebefordran till antingen Fateh eller Afghanistan eller Kashmir eller så. Det är inte helt ovanligt att folk har kommit in i Pakistan den vägen, säger Magnus Norell.

Vad har det varit för typ av människor?

– Islamister, talar jag nu om, alltså folk som tar sig in illegalt i Pakistan för att antingen ansluta sig till några av de här jihadist-grupperna eller till talibaner i Afghanistan eller Pakistan.
Uppdatering 5:

Efter ett dygn träder mannen fram i Aftonbladet:
Sahbi Zalouti, från Stockholm, greps i Baluchistan-provinsen i Pakistan i början av augusti och fördes till fängelset i staden Quetta.

Han reste runt för att träffa andra muslimer och sprida information om islam.

På resan blev hans ryggsäck stulen med id-handlingar, visum och pass.