King Diamond
I dag skriver jag på SvD:s ledarsida om professor Jared Diamond, och hans förklaringsmodeller vad gäller rikedom och fattigdom.
Ta ett land, på en så kall del av jordklotet att där bara går att odla en skörd om året, som saknar stora råvarutillgångar, vars jordar till stor del ligger under havsnivån och som därtill i närtid ockuperats av en angränsande stormakt. Jämför med ett annat land, i en varm del av världen, som har ett överflöd av mineraler och naturresurser och som inte upplevt krig på länge. Vilket land har bäst förutsättningar?Det finns flera föredrag av Jared Diamond på nätet, för den stackare som inte fick plats i det lilla intima Nobelmuseet i tisdags.
Tja, Nederländerna är ungefär hundra gånger rikare än Zambia.
Varför är vissa samhällen rika och andra fattiga? Det var frågan när Jared Diamond, professor i geografi och fysiologi vid UCLA, föreläste i tisdags på Nobelmuseet i Stockholm. Han har skrivit flera bästsäljande populärvetenskapliga böcker, varav de två senaste och mest välkända, behandlar föredragets frågeställning: främst Guns, Germs and Steel från 1997 (på svenska Vete, vapen och virus, Norstedts 1999) men också Collapse från 2005 (Undergång – Civilisationernas uppgång eller fall, Norstedts 2005).
Fungerande institutioner duger inte som full förklaring, påstår Diamond, som i stället undersöker under vilka förutsättningar dessa fungerande institutioner kan uppstå. Plötsligt handlar inte frågan längre enbart om de senaste seklens välståndsexplosion, utan om hela mänsklighetens historia.