onsdag, december 29, 2010

Svenskar gripna i Sverige och Danmark, skulle attackera Jyllands-Posten

Fem personer har idag gripits misstänkta för att ha planerat terrordåd. Målet ska ha varit en attack mot Jyllands-Posten.

Fyra av de gripna bor i Sverige, tre av dem är svenska medborgare, och en greps i Stockholm.

Politiken sammanfattar:

Tre af de anholdte bor til daglig i Sverige - det er en 44-årig tunesisk statsborger, en 29-årig svensk statsborger, født i Libanon, samt en 30-årig svensk statsborger.

Den sidste af de anholdte har bopæl i Danmark. Det drejer sig om en 26-årig irakisk asylansøger.

Samtidig med anholdelserne i Danmark har de svenske myndigheder i Stockholm anholdt en 37-årig svensk statsborger af tunesisk oprindelse.
Sajten hos den danska säkerhetspolisen PET (ligger för närvarande stundtals nere på grund av överbelastning, men) har ett pressmeddelande. I helhet:
P R E S S E M E D D E L E L S E

Terroranholdelser i København

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har i dag anholdt fire personer, der mistænkes for at forberede et terrorangreb i København. Anholdelserne fandt sted dels i en lejlighed på Mørkhøjvej i Herlev, dels i en lejlighed i Hedelyparken i Greve.

Forud for anholdelserne er gået længere tids overvågning og efterforskning, som har været gennemført i tæt samarbejde mellem det svenske sikkerhedspoliti, SÄPO, og PET.

Tre af de anholdte mænd har bopæl i Sverige og er indrejst i Danmark natten mellem den 28. og 29. december. Det drejer sig om:

* En 44-årig tunesisk statsborger
* En 29-årig svensk statsborger, født i Libanon
* En 30-årig svensk statsborger, hvis oprindelsesland indtil videre er ukendt.

Den sidste af de anholdte har bopæl i Danmark. Det drejer sig om en 26-årig irakisk asylansøger.

Samtidig med anholdelserne i Danmark har de svenske myndigheder i Stockholm anholdt en 37-årig svensk statsborger af tunesisk oprindelse.

Der er i forbindelse med anholdelserne i Danmark gennemført ransagninger, hvorunder der blandt andet er beslaglagt plastic-strips, der kan anvendes som håndjern, samt en maskinpistol med tilhørende lyddæmper og skarp ammunition.

På baggrund af efterforskningen i sagen er det PET’s vurdering, at de anholdte var i færd med at forberede et terrorangreb rettet mod en avis, der efter PET’s opfattelse er Jyllands-Posten i København. Det er ligeledes vurderingen, at angrebet skulle have været gennemført én af de nærmeste dage.

I forbindelse med anholdelserne siger chefen for PET, Jakob Scharf:

”Med anholdelserne er det lykkedes at afværge et umiddelbart forestående terrorangreb, hvor flere af de mistænkte, der må betegnes som militante islamister med forbindelser til internationale terrornetværk, efter PET’s opfattelse ville forsøge at trænge ind i JP/Politikens Hus i København og dræbe så mange som muligt af de tilstedeværende personer. Anholdelserne understreger alvoren af den terrortrussel, som er rettet mod Danmark og især mod institutioner og personer med tilknytning til tegninge-sagen. Når det har været muligt at afværge de konkrete terrorplaner, skyldes det en omfattende og meget krævende efterforskningsindsats i både Sverige og i Danmark og ikke mindst et yderst effektivt samarbejde mellem det svenske sikkerhedspoliti og den danske efterretningstjeneste.”

Det planlagte terrorangreb er efter PET’s opfattelse afværget som følge af anholdelserne, og sagen fører derfor ikke til en ændret vurdering af terrortruslen mod Danmark.

De anholdte er sigtet for forsøg på terrorisme efter straffelovens § 114, jf. § 21.

Det forventes, at der i morgen vil blive afholdt grundlovsforhør med henblik på varetægtsfængsling i sagen. Efter retsmødet vil den fortsatte efterforskning af sagen blive gennemført af Københavns Vestegns Politi i tæt samarbejde med PET og de relevante svenske myndigheder. Det kan ikke udelukkes, at der i forbindelse med den fortsatte efterforskning af sagen vil blive foretaget yderligere anholdelser.

Klokken 17.00 bliver der afholdt et kort pressemøde i PET's hovedkvarter, Klausdalsbrovej 1, 2860 Søborg. Til stede på pressemødet vil være PET’s chef Jakob Scharf og chefen for SÄPO Anders Danielsson.
Svenska Säkerhetspolisens pressmeddelande:
Fem personer gripna misstänkta för förberedelse till terroristbrott i Danmark

2010-12-29

I dag har fem personer gripits misstänkta för förberedelse till terroristbrott i Danmark. Fyra av personerna greps i Danmark och en av dem i Sverige. Fyra av de gripna är bosatta i Sverige och tre av dem är svenska medborgare.

- Ett allvarligt terrorbrott i Danmark har kunnat avvärjas genom ett effektivt och nära samarbete mellan PET och Säkerhetspolisen, säger Anders Danielsson, chef för Säkerhetspolisen i Sverige.

- Nu fortsätter vi samarbetet genom att bistå danska myndigheter i deras utredning.

Personerna med kopplingar till Sverige är även föremål för en förundersökning i Sverige med misstanke om förberedelse till terroristbrott.

Förundersökningssekretess råder och mer information kan inte lämnas i nuläget. Förundersökningsledare är Tomas Lindstrand, chefsåklagare vid Åklagarkammaren för säkerhetsmål.

För detaljer angående gripandena i Danmark och den danska utredningen hänvisar vi till den danska säkerhetspolisen PET (Politiets Efterretningstjeneste).

De gripna personerna har så vitt känt inga kopplingar till attentatsförsöket i Stockholm den 11 december i år.

I nuläget bedöms inte dessa gripanden påverka terrorhotsnivån mot Sverige.
Uppdatering 11.09:

Danska Ekstrabladet rapporterar:
Anklageren, den juridiske chef i PET Lykke Sørensen, fik dørene lukket, efter sigtelsen mod de tre mænd var blevet læst op. Et ønske dommeren efterkom. Samtidig blev der nedlagt navneforbud i sagen. Derfor bruger ekstrabladet.dk kun initialer.

Beskrivelse af tre:

MD var iført en stribet rød og blå striktrøje, løse blå bukser, læderstøvler og ingen sokker. 44-årige MD har en lille hestehale.

MA var iført sorte bukser og træningssko. 29-årige MA har kort hår.

OA var iført grå træningsbukser, kondisko og en hættetrøje. 30-årige OA så solbrændt ud og har krøller.

Fire af de fem mænd blev i går anholdt i Herlev og Greve. Den femte blev anholdt i Stockholm. Her de fem anholdte:

1. 44-årige MD der er en tunesisk mand der er bosat i Sverige. Anholdt i Herlev.

2. 29-årige MA der er svensk statsborger og født i Libanon. Anholdt i Herlev.

3. 30-årige OA der er svensk statsborger. Anholdt i Herlev.

4. En 26-årig asylansøger der har opholdstilladelse i Danmark. Anholdt i Greve. Bliver løsladt i dag men er fortsat sigtet.

5. En 37-årig svensk statsborger, Sahbi Ben Mohamed Zalouti, med tunesisk oprindelse. Anholdt i Stockholm.
Uppdatering 12.15:

Expressen:
I dag häktades tre av de misstänkta terroristerna som greps misstänkta för att förbereda ett blodigt terrorattentat i Köpenhamn.

Svenskarna Munir Awad, 29, Omar Abdalla Aboelazm, 30 och tunisiern Mounir Dhahri, 44.
Uppdatering 16.34:

Ibland säger en Facebook-profil mer än tusen ord.