onsdag, januari 12, 2011

I Jyllands-Posten om Sveriges islamismdebatt

Den 7 januari hade Jyllands-Posten ett reportage om Sverige: "Da islamismen kom till Sverige" (ej på nätet). Där intervjuades Magnus Ranstorp, Aje Carlbom och undertecknad. Utgångspunkten för artikeln var frågeställningen om huruvida det offentliga Sverige hittills ryggat för en uppriktig debatt om islamismen.

Per Gudmundson, lederskribent på Svenska Dagbladet, blogger med speciale i militant islamisme og i Mattias Gardells optik endnu en islamofob, mener, at de fleste islamologer og andre forskere i Sverige har et »vældigt udglattende og undskyldende syn«, når det gælder politisk islam og militant islam.

»Man havner altid i et ”det-er-synd-for”-syndrom, hvor forklaringerne er fattigdom, marginalisering, udenforskab og tilmed undertrykkelse, mens faktum er, at de militante ofte er veluddannede, veletablerede og skolede i islamisk doktrin. Det er dybt rodfæstet i den svenske debattradition, at det er os, der gør noget forkert, selv når vi bliver angrebet af galninge,« siger Gudmundson.

Forklaringen på fænomenet er, mener Per Gudmundson, dels Sveriges historiske opfattelse af sig selv som en brobygger – tidligere mellem kommunisme og kapitalisme, nu mellem Vesten og islam – dels den udbredte konsensus-kultur i Sverige.

»En høj grad af konfliktskyhed råder i det offentlige rum i Sverige,« konstaterer han.