onsdag, januari 26, 2011

Sveriges 38:e viktigaste opinionsbildare

Tidskriften DSM och dess redaktör Jan Gillberg har för 37:e året rankat "Sveriges Viktigaste Opinionsbildare", genom en enkät till 300 elektorer bestående av "journalister typ ledarskribenter, debattredaktörer, krönikörer och andra med samhällsbevakning som inriktning".


Som vanligt hamnar stats- och finansministrar i topp. Varefter följer högt profilerade politiker som Folkpartiets Jan Björklund och Nyamko Sabuni, politiska kommentatorer som Aftonbladets Lena Mellin samt kungligheter. Därefter dräller det, på DSM:s lista, av journalister.

Undertecknad, som är med på listan för tredje året i rad, klättrar i år hela 49 steg och hamnar på 38:e plats (med 88 poäng). Möjligen kan det bero på att det har varit valår, varför opinionsbildare som kommenterar dagspolitik torde ha haft större betydelse än annars.

2008 hamnade jag på plats 93. Året efter klättrade jag till 87. För 2010 blev det alltså på en hedrande plats 38. Fyra platser sämre än Thomas Bodström, förvisso, men ändå 11 placeringar högre än min chef PJ Anders Linder och faktiskt bäst placerad av alla på SvD.

Rankar man enbart journalisterna på listan hamnar jag på plats 18. Smickrande!