tisdag, juli 12, 2011

"Sveriges bästa skribenter"

Nya numret av Tvärdrag, SSU:s idépolitiska tidskrift, handlar delvis om decenniet efter elfte september. Jag deltar med en ganska lång text, där jag förklarar att många av de farhågor som hysts aldrig kom att besannas (trots att man kan tro det när extremvänstern larmar om polisstat och främlingsfientlighet).


Inledningen på artikeln (ej på nätet):
Fredagen den 29 april i våras landade palestinska Leila Khaled på Arlanda. Under de efterföljande dagarna gjorde hon en rad framträdanden: på en konsthall, som talare på första maj, i pressen och på ABF. Leila Khaled är inte bara en modern vänsterikon. Hon är också flygplanskapare, terrorist utan ånger över sina dåd, och dessutom medlem i politbyrån (det högsta styrande organet) i terroristorganisationen PFLP, som fortfarande slaktar oskyldiga i parti och minut.

Khaleds besök möttes av ytterst få ifrågasättanden. Någon större debatt förekom inte. Ansvariga politiker och tjänstemän har inte ställts till svars. Inte ens den statliga myndighet som betalade för Khaleds resa och uppehälle – med skattepengar, alltså – har ifrågasatts.

Snart har tio år gått sedan terrorattackerna den elfte september 2001. Frågan dyker upp, gång på gång, om vad som har hänt med Sverige sedan dess. Ofta målar man upp bilden av ett Sverige försatt i undantagstillstånd: muslimer förföljs, gränserna sluts, medborgarna avlyssnas, säkerhetstjänsterna styr politikerna, politiska aktivister utmålas som terrorister och demokratin urholkas.

Men skräckvisionen blev aldrig sann, lyckligtvis.
Detta nummer av Tvärdrag blev för övrigt det sista med den energiske Daniel Suhonen som redaktör. Han går nu vidare till andra jobb. Förhoppningsvis kan SSU hitta någon lika pådrivande (gärna en smula mindre kommunistisk dock) för framtiden.

Suhonen passar på att – med all rätt – göra en självförhärligande intervju med sig själv i sista numret. Kulturvänsterns egen Stina Oscarson – radioteaterchefen – ställer frågorna. Ett utdrag:
"Vad menar du med att ni är en mer politisk tidning idag?
– Vi är bredare men har samtidigt en tydligare politisk riktning. Vi bjuder inte bara in renodlade socialdemokrater. Mycket är det mixen mellan oerfarna men hungriga skribenter och Sveriges bästa skribenter som gjort Tvärdrag kul att läsa. Exempelvis har Per Gudmundson hört av sig och bett att få skriva i nästa nummer, säger Daniel.

Hoppsan. Kommer han att göra det?
– Det är klart. Vitsen är inte att alla ska tycka lika utan att idéer ska få prövas, gärna i konflikt. Vi har säkert förlorat en del prenumeranter på det här också, men det är ett val man måste göra..."