Zappande smörgåsbordsterrorister
Som ett led i Säkerhetspolisens öppenhetsarbete arrangeras i år seminarier. Det första hölls igår, och med anledning av det skrev jag en ledare i SvD.
Ni har väl koll på smörgåsbordsterroristerna? Nej, inte de där tanterna som fodrar handväskorna med vaxduk för att kunna ta hem gravlax till bridgekvällen. ”Smörgåsbordsterroristerna” är vad Malena Rembe, analyschef på Säkerhetspolisen, kallar de unga män som saknar ideologisk eller religiös skolning och som plockar ihop en egen argumentationsmix på internet till grund för sina terroraktiviteter.
Förr i tiden, före internet, byggdes kontaktnäten upp långsamt. Extremistisk propaganda fanns inte ett klick bort. Det krävdes år av studier, eller hjärntvätt om man så vill, och terroristerna kunde klassificeras efter sammanhängande ideologiska ramverk. Nu har, med Rembes ord, ”det allmänna zappandet” nått terrorismen. Den så kallade radikaliseringsprocessen kan gå blixtsnabbt och utan att omgivningen märker ett dyft.
Tio år har gått sedan terrorattackerna i USA den 11 september 2001 och på ett seminarium igår, i ett konferensrum på nya hotell Clarion Sign vid Norra Bantorget i Stockholm, försökte Säkerhetspolisen visa hur hotbilden från islamisk terrorism har förändrats. Man resonerar allt mindre i termer av centralstyrda hierarkiska terroristorganisationer och allt mer om enskilda initiativ på hemmasnickrad ideologisk grund. al-Qaida har försvagats. Istället för att försöka iscensätta storskaliga terrordåd tillämpar rörelsens anhängare de tusen nålstickens strategi.