onsdag, november 16, 2011

Svenske självmordsbombarens medhjälpare i rätten

Idag hålls förberedande förhandlingar i rätten i Glasgow mot den man som greps vid ett tillslag gryningen den 8 mars, och som misstänks ha hjälpt den svenske självmordsbombaren Taimour Abdulwahab al-Abdaly.

TT rapporterar:

I dagens förberedande förhandling får han för första gången förklara sig skyldig eller oskyldig till anklagelserna.

För första gången blir det också offentligt vad han närmare anklagas för, annat än terrorstämpling, uppger den skotska åklagarkammaren.

Mannen benämns nu Nasserdine Menni. Tidigare har han kallats Ezedden Khalid Ahmed Al Khaledi.
Målets registeruppgifter:
HMA v Nasserdine MENNI
GA11003992 Glasgow HC

16-NOV-11

Criminal Preliminary Hearing
SCS/2011-143440
Uppdatering:

Efter de förberedande förhandlingarna kunde TT berätta mer.
Den nu 31-årige Nasserdine Menni, misstänkt för finansieringen, greps i Skottland i mars. Enligt utredningen mot honom ringde Abdulwahab till en mobiltelefon som fanns i Irak samma dag han sprängde sig. Han tog också emot ett samtal från en mobiltelefon i Irak och försökte sedan upprepade gånger ringa till Menni.

Abdulwahab uppges också ha fått träning i terrorism i Syrien och Irak under sommaren 2009. Han sägs vidare ha köpt tryckkokare, fyrverkeripjäser, kemikalier, spikar, stålkulor och andra artiklar i Sverige för att tillverka sprängladdningarna.

Abdulwahab ska ha haft kontakt med Menni sedan den 1 januari 2003. Menni misstänks nu, förutom finansieringen via olika bankkonton, för en lång rad brottsrubriceringar – däribland bedrägeri, användande av falska identitetshandlingar, brott mot migrationslagarna samt försök att försvåra utredningen.
Bägge parterna i Glasgow-målet behövde dock mer tid. Nya förberedande förhandlingar blir det den 18 januari 2012.

Uppdatering 2 (torsd 17/11):

SvD kompletterar med namnuppgifter:
"Handlingar från domstolen, som SvD tagit del av, visar att Nasserdine Menni är känd under ytterligare sju namn; Ezzedin Khaled Ahmed Al-Khaledi, Ahmed Khaled Ezzedin Al-Khaledi, Emmanual Philip Bernard, Emmanual Philipe Bernard, Izzeldin Fakhri, Ezzedin Menni och Azzedin Menni."
DN berättar mer om åtalspunkterna:
"Förutom terrorbrott tar åtalet upp en mängd punkter. Bland annat ska Menni ha:

Köpt falska id-handlingar med vilka han öppnade konton på flera olika banker i England och Skottland.

Fört över sammanlagt 5.725 pund (drygt 60.000 kronor) till Taimour Abdulwahabs engelska bankkonto, med vetskap om att pengarna skulle användas för terrorändamål.

Sökt asyl under falskt namn.

Under påstående om arbets- och bostadslöshet ha ansökt om och fått ekonomiskt stöd från välgörenhetsorganisationer och myndigheter till ett värde av 6.715,60 pund i kontanter och 16.110,44 pund i skatte- lättnader.

Av åtalet framgår att polisen i Glasgow var Nasserdine Menni på spåren redan en vecka efter sprängdådet i Stockholm. Den 18 december förhördes han av två poliser. Menni ska då ha bett att få tvätta sig och be i fred, varpå han ska ha använt den avskildheten till att ta bort Taimour Abdulwahabs namn och foton från sin mobiltelefon."
Uppdatering 3 (torsd kväll 17/11):

Hustrun Mona Thwany är avförd från den skotska utredningen, berättar DN i en utmärkt artikel.
"Utredningen tar sin början i männens kontakter redan från 2003, då båda bor i Storbritannien. Nasserdine Menni skaffar sig flera falska identiteter, lurar migrationsmyndigheter och banker där och öppnar med början 2005 ett flertal bankkonton. Fram till 2010 slussar han minst 60.000 kronor till Abdulwahab och står i kontakt med honom ända till slutet.

Från 2009 ökar aktiviteten. Bland annat reser Abdulwahab till Syrien och sitt forna hemland Irak för terrorutbildning. De delar på ett e-postkonto, precis som 11 september-kaparna, för att meddela sig med varandra.

Åklagaren misstänker uttryckligen att såväl Menni som Abdulwahab ”och andra” var sammansvurna. Inför en Frankrikeresa i oktober 2010 ska Menni exempelvis ha gett en tredje man bankkort och pin-koder. Om Menni inte återvände skulle Abdulwahab få korten och koderna. Det framgår dock inte hur pass insatt mannen var i planerna.

Den 19 november 2010 begav sig Abdulwahab till Sverige, och den skotska utredningen har nyheter även in i det sista. Hur Abdulwahab köpte material till sina bomber. Hur han den 11 december antände sin bil på Olof Palmes gata för att utlösa bomberna i den. Hur han på vägen till Bryggargatan, där han dog, ”vid upprepade tillfällen” försökte detonera de laddningar han bar på sig. Vilket torde utesluta en tidigare teori om att han var på väg till exempelvis Sergels torg med sin dödliga packning.

Vi får också veta att han samma dag ringde och tog emot samtal från Irak, samt sökte Menni flera gånger på telefon.

[...]

Brittisk polis berättade på torsdagen också att Abdulwahabs änka friats från terrormisstankar. Hon greps i september, men släpptes mot borgen. I fredags avskrevs hon från utredningen.

Alla mycket detaljerade uppgifter om Abdulwahabs förehavanden i Stockholm i det brittiska utredningsmaterialet gör att Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, tror att det är ett resultat av det självklara samarbetet mellan brittiska och svenska myndigheter.

– Det här skulle då snarare kunna vara den bild som den svenska utredningen har kommit fram till av förloppet, säger Agrell."
Sammantaget tycks de skotska rättegångshandlingarna ge några goda riktpunkter för vad Säpos utredning kommer att presentera.

Taimour Abdulwahab var del i en större, långsiktig konspiration. Det fanns medhjälpare, varav inte alla ännu är offentliggjorda, och han tränades i Irak. Måltavlan var civilbefolkningen i julruschen; det faktum att han försökte detonera laddningarna flera gånger innan han lyckades gör att man kan avskriva teorier om alternativa måltavlor (tågstationen, centralt belägna tidningsredaktioner etcetera). Någon ensam galning var det alltså inte fråga om. Tvärtom jihadistisk terror i dess renaste form.