måndag, december 05, 2011

Nya uppgifter om svenske självmordsbombaren

Svenska Dagbladet har grävt fram nya uppgifter omkring den svenske självmordsbombaren Taimour Abdulwahab al-Abdaly, genom att intervjua anonyma källor med insyn i utredningen av attentatet och vittnen.

En spännande uppgift bygger på ögonvittnen på plats.

Men endast 30 sekunder efter explosionen på Bryggargatan kom en hittills okänd person dit. Han dök upp lika hastigt som han försvann. Detta är nya uppgifter från två oberoende ögonvittnen, som SvD har intervjuat. De ger ett samstämmigt signalement: mannen som var drygt 180 centimeter lång hade en professionell kamera med ett cirka 25 centimeter långt objektiv. Han bar svart jacka och blå jeans, var 40 till 45 år och hade mörkt hår eller mössa.

Under endast 15 till 20 sekunder dokumenterade han med sin kamera noggrant Taimour Abdulwahabs sargade kropp och resterna av sprängladdningarna.

–Han stod inte ens en meter från den dödes huvud. Mannen hade en professionell kamera med lite längre zoom. Jag tänkte att det var väldigt snabbt som journalisterna var på plats, säger det första vittnet.

Tanken är logisk eftersom SvD:s redaktion hade sin bakdörr mot Bryggargatan. Det gjorde att SvD:s fotograf var förste journalist på plats, inom tre minuter efter smällen. Det är samtidigt som den första polisbilen svänger in på Bryggargatan. Då hade mannen med kameran redan hunnit försvinna spårlöst.

Det andra vittnet som befann sig närmast både Taimour Abdulwahab och mannen med kameran fick en mycket obehaglig känsla.

–För alla andra var denne man en tursam fotograf som precis träffade på händelsen. Men för mig var han någonting mer. Det var som om han hade stått och väntat på smällen.
Ögonvittnesskildringar i allmänhet är notoriskt opålitliga, och om de stämmer kan det ändå finnas en rad naturliga förklaringar.

Men när det nu börjar luta mot åt att bombdådet var en tämligen komplex operation (med en misstänkt finansiär i Storbritannien och uppgifter om träning i terroristmiljöer i Mellanöstern) är det naturligtvis viktigt att vända på varje sten för att se om det även funnits en medhjälpare på plats.

Det är heller inte ovanligt att jihadister dokumenterar sina attacker av propagandaskäl. Detta förekommer dock uteslutande (?) i stridszoner, som Irak, Afghanistan eller Somalia.

SvDs reportrar reser också frågor omkring "en rödbrun Volkswagen Golf, trolig årsmodell 1989–90, som står utan förare, men med tända framlyktor", fångad på film minuterna efter dådet i korsningen Korgmakargränd/Bryggargatan. Men givet hur svårt det är att köra bil i city även när det inte är julrusch, och givet att självmordsbombaren av allt att döma inte hade för avsikt att spränga sig just på Bryggargatan, är det långtifrån klart att bilen kan kopplas till dådet.

SvD utlovar även uppföljning i morgondagens tidning ("Viktig information om attentatet kan ha gått förlorad") vilket totalt borgar för att det kommer att finnas många spännande frågor på Säkerhetspolisens presskonferens på onsdag.