tisdag, mars 13, 2012

Eftersöktes i Marocko; driver nu bolag med svensk al-Qaida-änka

Klockan fem på morgonen natten till den 26 december 2006 stormade omkring tjugo poliser från den marockanska säkerhetstjänsten in i den svenske medborgaren Ahmed Sofris bostad i Tetouan i Marocko. Mannen arresterades – tillsammans med 25 andra personer som greps samma natt i trakterna runt Tetouan – och fördes till fängsligt förvar på hemlig ort. Efter ett och ett halvt år blev det rättegång, där svensken anklagades för att vara del i en terroristcell som värvade och smugglade jihadister till Irak. Sofri dömdes till tre års fängelse, i en rättsprocess som mötte hård (och rimlig) kritik från människorättsorganisationer.

I skriverierna omkring gripandet och rättegången framkom att Sofri varit en av männen runt den svenske medborgaren Mohamed Moumous ökända lägenhetsmoské i Brandbergen. Moumou sprängde sig sedermera till döds i Mosul – han hade då avancerat till andreman i al-Qaida i Irak. Sofri flyttade efter avtjänat straff åter till Sverige, och bor nu i en förort till Stockholm.

En viktig pusselbit i historien om cellen i Tetouan har dock aldrig granskats i Sverige.

Spansk press, som av historiska skäl kan antas ha god inblick i administrationen i vissa marockanska provinser, berättade i samband med gripandet att ytterligare en svensk hade eftersökts i razzian, men att denne hade hunnit lämna landet.

"Ahmed Sufri, un ciudadano marroquí de nacionalidad sueca, también fue detenido. Fuentes de las fuerzas de seguridad marroquís señalaron que llevan varios meses investigando las conexiones entre islamistas radicales en Marruecos y marroquís residentes en Suecia. De hecho, además de a Sufri, se pretendía detener a Osmán Jamlichi, que también reside en Suecia."
Detta att ytterligare svenskar kunde vara inblandade var en uppgift som bara antyddes i svensk press, men dock förmedlades på nätet av bland annat Svensk Israel-information, som översatte från La Razón:
"Utöver Ahmed Sufri hade polisen för avsikt att gripa Osman Jamlichi, en annan utvandrad marockan som också är bosatt i detta skandinaviska land, men som tog till flykten."
Det finns alltid stor anledning att betvivla uppgifter från nordafrikanska säkerhetstjänster. Men jag kan idag avslöja att 'Osman Jamlichi' verkligen bor i Sverige, och att det finns indikationer som talar för att Marocko hade åtminstone något på fötterna när man pekade ut honom.

'Osman Jamlichi' föddes 1979 i Tetouan. Han folkbokfördes (med en något annorlunda stavning än den angivna) i Sverige i november 2003, men är inte svensk medborgare. Han är gift med en av Ahmed Sofris döttrar, och tillsammans har paret ett barn. Den lilla familjen är bosatt i Tensta/Rinkeby.

'Jamlichi' äger ett städbolag verksamt i Storstockholm, som marknadsför sig som ett väletablerat familjeföretag. Bolaget uppges vara grundat 2001, då under annat namn. Städbolaget är intressant, därför att det drivs tillsammans med den svenska änkan till Makram Mejri, som ska ha dött i ett självmordsattentat i Irak sommaren 2010. Makram Mejri, svensk medborgare född i Tunisien 1974, tog värvning i Islamiska Staten i Irak någon gång under vintern 2006/2007, och blev efter sin död hyllad med en propagandafilm från al-Qaida i Irak. Hans änka, en svensk konvertit som också är jihadist (vilket framgår av hennes blogg) och som jag skrivit om åtskilliga gånger, bor i idag Rinkeby. Hon är städbolagets kontaktperson.

Man ska som sagt alltid vara skeptisk gentemot uppgifter från diktaturers säkerhetstjänster. Det ska tilläggas att jag inte funnit några uppgifter om någon jihadistverksamhet idag vad gäller 'Osman Jamlichi'. Förhållandena som beskrivs ovan kan för all del vara slumpens verk. Men då har slumpen sannerligen ordnat det på ett särdeles misstänkt sätt.