måndag, oktober 15, 2012

Martyr för norska Profetens Ummah

En 21 år gammal norsk medborgare har dött i strid i trakterna av Aleppo i Syrien, avslöjade journalisten Lars Akerhaug i fredags. Mannen, som kallas Abu Khattir, tillhörde den norska gruppen Profetens Ummah. Det är en mycket utåtriktad radikal grupp i Norge (någon motsvarighet finns inte här i Sverige, där jihadisterna håller en betydligt lägre medial profil). I Profetens Ummah återfinns Arfan Bhatti, känd från skottlossningen mot synagogan i Oslo, och Mohyeldeeen Mohammad, uppmärksammad för en rad hårdföra uttalanden. Aktivisterna i Profetens Ummah har nyligen blivit omskrivna då de försökte skaffa sig vapenutbildning och -licens genom att gå jägarkurs.


Martyren hyllas i Profetens Ummahs Facebookgrupp. Här finns också ett foto på den döde (mannen med ryggsäcken) när han deltog i en demonstration utanför Stortinget i vintras.

Enligt uppgift finns det fler norska medborgare bland de stridande i Syrien. Lars Akerhaug avslöjar exempelvis att även Abu Khattirs lillebror har gått ut i fält. Och på Facebook kunde man i torsdags läsa att "Bare den siste uken er minst to brødre fra Oslo død som shuhada in ch Allah, måtte Allah swt akseptere dem som martyrer i Syria". I samma kommentar antyds ännu fler stridande: "gjør dua for alle våre brødre fra Norge som kjemper mot Assad Bashars regime og for Islam".

Den mest namnkunnige av Syrienresenärerna är Mohyeldeen Mohammed. Dagsavisen skriver att norska säkerhetspolisen PST inte vet vad han gör där.
"Blant de mest profilerte er Mohyeldeen Mohammad. Han ble kjent for allmennheten etter å ha advart mot et 11. september på norsk jord, under en demonstrasjon i Oslo i februar 2010, mot publisering av en karikaturtegning av profeten Muhammed. I januar i år var Mohyeldeen Mohammad på nytt sentral i en demonstrasjon, denne gang mot norske soldater i Afghanistan, utenfor Stortinget. 
Akkurat hvor i Syria han er, eller hva han gjør der, er ikke PST sikre på."
Det här fotografiet av Mohyeldeen Mohammad (till höger) postades på Facebook den 8 oktober:


Profetens Ummah är som sagt en mycket utåtriktad grupp, och på Facebook är gruppens gemensamma sida öppen för alla och envar.

I Facebookgruppen finns ett par svenskar, varav endast en tycks vara aktiv. Omarshehidi Rustemi, som egentligen heter Faik Rustemi och är född 1982 och bosatt i Malmö, kommenterar och skriver inlägg då och då. Rustemi är inget okänt namn – han har, som extremistisk ungdomsledare i TUFF, förekommit i såväl Sydsvenskan som Uppdrag gransking.I övrigt kan det också vara värt att notera att Mohyeldeen Mohammad har en del svenska kopplingar. För snart ett år sedan sades det i jihadistkretsar att han hade flyttat till Stockholm. Och i somras framträdde han i en film på YouTube tillsammans med en Malmöbo som kallar sig Ahmad Bin Sultan, i ett rop på stöd till Syrien. Ahmad Bin Sultan har organiserat en ganska stor biståndsinsats i Jordanien vid syriska gränsen, till synes helt legitimt, finansierat av rättrogna i Skandinavien. Bilden på Mohyeldeen Mohammad med automatvapen, från förra veckan, sätter dock biståndsprojektet i delvis annat ljus.

 

Uppdatering:

Ett tiotal personer från Norge ska ha rest till Syrien, berättade VG i en innehållsrik artikel för några veckor sedan.

Uppdatering 15/10 kl 20.30:

VG Nett och journalisten Lars Akerhaug gjorde en nyhet av bilden från min blogg. Den artikeln, "Her poserer Mohyeldeen Mohammad med våpen", är samtidigt den mest omfattande som skrivits om personen ifråga, skulle jag tro. Med matnyttiga länkar.

"Den profilerte radikale islamisten, som er siktet for trusler mot norske myndighetspersoner, skal befinne seg i Syria. 
Etter det VG Nett erfarer har Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) i lengre tid kjent til Mohammads opphold i Syria. 
I forrige uke la Mohammad opp et bilde av seg selv der han sitter med et automatvåpen, sammen med en annen, uidentifisert person. Bildet er trolig tatt i Syria, der Mohammad skriver at han befinner seg. Det avslører kommentator Per Gudmundsson ved Svenska Dagbladet på sin blogg. 
Islamisten fra Larvik har i lengre tid fremstått som en leder i det radikale islamistmiljøet på Østlandet. 
I flere videoer som har sirkulert i det norske islamistmiljøet, holder Larvik-mannen taler der han fremstår som en lederskikkelse. 
På pannebåndet står den islamske trosbekjennelsen: «Det finnes ingen Gud uten Gud og Mohammed er hans profet». 
Poseringen likner på bilder publisert på radikale islamistiske nettsteder og Facebook-sider der radikale islamister poserer med våpen. 
Her i Norge har Mohammad ikke tillatelse til å inneha våpenet han er avbildet med."

Østlands-Posten gjorde därefter en egen artikel.

Uppdatering 18/10:

"Martyren" från Norge har enligt uppgift till VG hört av sig till anhöriga via SMS idag. Budskapet från mannen lär vara att han lever "för ögonblicket".