fredag, oktober 12, 2012

Svenska Hizb ut-Tahrir uppmärksammas till slut

På fredagen gick proppen ur. Andra journalister vaknade äntligen och plockade upp den story jag varit så gott som ensam om att driva i mer än ett halvår. Fram tills idag har annars enbart bloggosfären och Flashback intresserat sig.

I den antirasistiska tidskriften Expo skriver chefredaktören Daniel Poohl en lång artikel om Hizb ut-Tahrir: "Antisemitiskt islamistparti etablerar sig i Sverige". En stor del av informationen i texten är framgrävd av mig, och Expo ger också credd som sig bör.

"I Sverige är ledarskribenten Per Gudmundsson den enda etablerade journalist som har rapporterat om Hizb ut Tahrirs intåg."
Poohl skriver i samma veva en artikel på SVT Debatt, "Antirasister måste sluta blunda för extrem islamism", om det sorgliga faktum att inga andra debattörer  har hakat på.
"Att den islamistiska sekten Hizb ut Tharir har etablerat sig i Sverige borde oroa varje antirasist. Men istället är det tyst. "
Poohl blev dock bönhörd snabbt.

I P1:s livsåskådningsprogram Människor och tro intervjuas den danska presstalesmannen för skandinaviska Hizb ut-Tahrir, Chadi Freigeh (vilket även blivit ett inslag i Ekot). Därefter följer ett studiosamtal mellan journalisten Salam Karam och religionsvetarprofessorn Göran Larsson. Även i Människor och tro finns spår av mina avslöjanden. Professor Larsson lyfter exempelvis den pikanta detaljen om kopplingen mellan svenska Hizb ut-Tahrir och paraplyorganisationen Sveriges Unga Muslimer. Detta förhållande diskuteras för övrigt även på bloggen Religionsvetenskapliga kommentarer, där doktoranden Simon Sorgenfrei har skrivit ett inlägg i frågan, och där även professor Larsson bloggar om Hizb ut-Tahrir och undertecknad.

Genomslaget är glädjande. Jag har drivit storyn länge. I mars skrev jag "Hizb ut-Tahrir rycker fram i Sverige" och "De styr Hizb ut-Tahrir i Sverige". Därefter har jag skrivit ett par inlägg om HuTs aktiviteter (123), samt en artikel i sommarnumret av Magasinet Neo ("Nya fascister på våra gator") och en artikel för SvDs ledarblogg i september: "Hizb ut-Tahrir etablerar sig i Sverige".

Uppdatering 15/9:

Sydsvenskan besökte kalifatskonferensen i Danmark.