måndag, februari 18, 2013

Förtida frigiven terrorist häktad för vapenbrott i Göteborg

Den svenske medborgaren och dömde terroristen Mirsad Bektasevic sitter häktad misstänkt för grovt vapenbrott. Bektasevic greps på morgonen den 5 februari och häktades den 8 februari av Göteborgs tingsrätt. Han erkänner vapenbrott.

Mirsad Bektasevic dömdes för terroristbrott av riksdomstolen för Bosnien och Hercegovina år 2007 till fängelse i 8 år och 4 månader. 2009 överfördes han till svenskt fängelse. Han frigavs villkorligt den 10 maj 2011. Då återstod 2 år, 9 månader och 10 dagar av straffet. Den förtida frigivningen uppmärksammades i Göteborgs jihadistkretsar.

Bektasevic förekommer därutöver vid flera tillfällen i belastningsregistret. Han har gjort sig skyldig till olovlig körning i april 2012, skadegörelse i oktober 2009, misshandel i april 2003 och övergrepp i rättssak i november 2002.

Det nu aktuella vapenbrottet ska inte heller ha med terrorism att göra, enligt uppgift om polisens teorier. Vapnet som Bektasevic har haft kontakt med är den pistol som en serb vid namn Ildis Dacic, född 1987, ska ha använt vid ett mordförsök den 8 januari i Harestad i Kungälv. Dacic avlossade flera skott mot sitt offer, en man född 1980 och bosatt i Kungälvs kommun. En kula träffade i benet.

Oavsett det aktuella brottets art är det oroväckande att svenska jihadister har tillgång till vapen i närmiljön. Detta är inte heller första gången något liknande sker. 2011 greps exempelvis en person närstående Mehdi Ghezali i en bil med 3 automatpistoler av märket Zastava, kaliber 7.62, där samliga vapen hade magasin med nio skarpa skott. En förklaring till närheten till illegala vapen är att jihadisterna inte sällan har en bakgrund med småbrottslighet.

Åtal ska väckas senast den 22 februari. Om Bektasevic döms för det vapenbrott han erkänner kommer han också att få sitta av resterande tid från terroristbrottsstraffet. Att han överhuvudtaget kunde friges i förtid är en gåta – inte minst med tanke på att han under sin fängelsevistelse dömdes för skadegörelse efter att ha slagit sönder inredningen på anstalten.

Uppdatering 3/3:

Åtal väcktes den 1 mars, enligt Ekots rapportering:
"Mannen erkänner enligt åklagare att han haft en pistol med laddat magasin och 55 kulor och som han också gått runt med på olika gator i Göteborg. 
Han åtalas också för olovlig körning, stöld av bensin och narkotikabrott då han haft 45 gram cannabis på sig, enligt åklagare till försäljning."