lördag, maj 11, 2013

Skador bland de svenska jihadisterna i Syrien

Omslagsfoto från svenska Ghuraba Syrien Syrien
Flera av de svenska jihadisterna i Syrien befinner sig nu helt nära gränsen mot Turkiet. Gruppen har drabbats av flera skador, och god sjukvård finns bara att tillgå i Turkiet, berättar en av medlemmarna.

Den senaste veckan har de svenska jihadisterna i Syrien blivit allt mer synliga i sociala medier. Den 3 maj startades Facebookkontot Ghuraba Syrien Syrien (Ghuraba = främlingar, utlänningar). Där hyllas de egna "martyrerna", där visas vardagsbilder från norra Syrien, och där besvarar man frågor om kriget.

Och intresset är stort. På en vecka har kontot fått över hundra följare, nästan alla från Sverige. Vänlistan är som en liten provkarta på svensk jihadism. Här återfinns anhöriga till tidigare "martyrer" i Syrien, här finns personer som figurerat i terroristrättegångar, här finns radikala predikanter och imamer, och här finns andra kända extremister.

Exakt vem som står bakom kontot framgår inte. Men autenciteten går inte att betvivla. Exempelvis har man en unik bild på Kamal Badri, den förste från Sverige att stupa i Syrien. "Detta är vår allra första svenska shaheed i Syrien", heter det.

Den 9 maj startades dessutom Facebookkontot Svenska Mujahideen Fi Ash-Shaam. Eller återlanserades – det är samma namn som användes i höstas, när den första jihadpropagandafilmen någonsin på svenska publicerades. Nu heter det: "Alhamdulillah, efter ett par manaders uppehall pa dawahfronten ar Svenska Mujahideen Fi Ash-Shaam tillbaka, oavsett vad Islams fiender tycker. Hall er uppdaterade!"

Den mest remarkabla publiceringen från gruppen hittills den här gången är ett foto av en "martyr". Mannen på fotografiet ser ut att vara den person som offentligt framstod som ledare för Svenska Mujahideen Fi Ash-Sham, och rapporterades som död i mittten av april. Mannen hette Mohammed Ali Muh'd Al-Hasan och var svensk medborgare, född 1991 och uppväxt i Göteborgsförorten Angered. Hans familj hade rötter i Salt i Jordanien. Men gruppen bekräftar inte om mannen på bilden är densamme.


Samtidigt har ett bildkollage från Syrien dykt upp, publicerat bland annat av Ghuraba Syrien Syrien. Här återfinns tre döda från Sverige. "Detta ar 3 svenska shuhadah, fran goteborg Abu Kamal, Abu dharr och Abu Omar. Jag onskar ni kande dessa broder som vi gjorde" skriver man.

Kamal Badri (Abu Kamal), Mohammed Al-Hasan (Abu Dharr) och Muhamed Kopriva (Abu Omar).
Jihadisterna i Syrien har också utannonserat en ny propagandafilm. Den 6 maj skrev Ghuraba Syrien Syrien:
"Inom kort ska det hända en del spännande saker. En grupp kommer startas här på facebook(göra comeback) och mujahideen har ställt upp på att göra en video på svenska in sha Allah. Självklart kommer det vara med mujahideen som kan svenska och har bott i Sverige. Här finns det bröder från hela världen så i framtiden kan vi kanske göra en video på engelska, men förtillfället får ni nöja er med de svensktalande bröderna.  
När gruppen startats kommer ni in sha Allah få ta del av massa spännande händelser, t.ex. videon om hur en mujahids vardag kan se ut till inspelningar från attackerna. In sha Allah."
Propagandaoffensiven tycks dock inte vara ett resultat av en politisk satsning. Tvärtom skriver de själva att internetpubliceringarna är en följd av att de inte längre befinner sig vid fronten, på grund av skador, och att det därmed finns tid för att sprida budskapet.  Tre personer i gruppen uppges vara skadade.
"tyvarr ar vi cirka 3 broder som ar skadade, sa vi maste halla oss nara gransen for medicinsk vard och sen kanske vissa behover bra sjukvard och da maste man till turkiet. detta konto kommer inte vara vid liv sa lange, om inte nagonannan skadar sig och tar over den."
Skadad i Syrien.