tisdag, maj 14, 2013

Svenska jihadister riskerar livet på biståndsarbetare

På måndagen publicerade Svenska Mujahedeen Fi Ash-Sham ett fotografi på en man och påstod att "Svensk SAPO-agent avslojad i Syrien!"

I kommentarerna till bilden uttalade sig jihadistgruppens anhängare i Sverige. "Allaho Akbar! Må Allah döda alla mukhabarat som fösöker sätta dit våra bröder" och "He he det här ska bli roligt att höra vilken dom han får" är två av de mer blodtörstiga exemplen.

Mannen på bilden visar sig vara biståndsarbetare för Läkare utan gränser. Hans liv och säkerhet har satts på spel av de svenska jihadisterna i Syrien, och han har därför tagits ur landet.

Biståndsorganisationen skriver i ett pressmeddelande:
"2013-05-14 SYRIEN | Dementi 
Förnekar anklagelser

Läkare Utan Gränser förnekar anklagelserna från en svensk jihadistgrupp, som kallar sig "Svenska Mujahideen Fi Ash-Shaam", om att en anställd hos Läkare Utan Gränser som arbetar på ett sjukhus i norra Syrien, har spionerat på uppdrag av den svenska säkerhetspolisen.

Läkare Utan Gränser har nu evakuerat den anställde från Syrien av säkerhetsskäl.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Syrien i områden som kontrolleras av väpnade oppositionsgrupper sedan i juni 2012. Vi fortsätter också förhandlingarna med myndigheterna i Damaskus för att få tillstånd att arbeta i områden som står under deras kontroll.

Läkare Utan Gränser driver för närvarande fyra sjukhus i norra Syrien. De medicinska behoven i området är enorma.

I Syrien, liksom i alla länder där Läkare Utan Gränser arbetar, följer vi de grundläggande humanitära principerna om neutralitet, opartiskhet och oberoende från stater. Under inga omständigheter samarbetar Läkare Utan Gränser med staters underrättelsetjänster."
Det är inte första gången en jihadistorganisation ger sig på biståndsarbetarna. Somaliska al-Shabaab har gjort detta systematiskt, exempelvis. Biståndsarbetarna anses konkurrera med det egna arbetet, och korrumpera befolkningen med västerländskt inflytande.