fredag, juni 14, 2013

AVSLÖJANDE: Ännu en göteborgare död i jihad i Syrien

Jonas Aref El Hassan från Bergsjön i Göteborg
Ännu en man från Sverige har dött i strid i Syrien. Jonas Aref El Hassan, född 1989 med palestinskt påbrå och bosatt i Göteborgsförorten Bergsjön, ska ha dött i Idlib i nordvästra Syrien. Det meddelas bland annat i Facebookkanalen "شاهد من قلب الحدث", som i onsdags eftermiddag knapphändigt noterade dödsfallet.

Dödsbudet har även nått fram till El Hassans vänkrets. På göteborgarens Facebooksida under namnet "Aref El Ulf" har kondoleanserna börjat komma. En vän skriver: "hoppas du har det bättre där nu och att det blev som du själv ville. Du är saknad min vän. vi ses igen om gud vill". 

En annan vän, användaren "Khaled SigSauer" har publicerat ett foto på sig själv stående mellan Kamal Badri, en svensk medborgare som dog i Syrien i januari, och Jonas Aref El Hassan. Bildtexten lyder "Jannah [dvs paradiset] är mötesplatsen mina bröder. Kan inte va mer stolt över er".

"Jannah är mötesplatsen mina bröder. Kan inte va mer stolt över er". Kamal Badri tv och Jonas Aref El Hassan th.
Jonas Aref El Hassan är den femte jihadisten från Sverige som meddelas död i strid i Syrien.

(Av dessa har undertecknad kunnat identifiera fyra. Samtliga kommer från Göteborgsförorterna Bergsjön och Angered.

Utöver El Hassan kom även Kamal Badri från Bergsjön. Muhamed Kopriva, död i början av april, och Mohammed Ali Muh'd Al-Hasan, död i mitten av samma månad, var fokbokförda i Angered. Vad gäller "Adam Samir Wali", som ska ha dött i slutet av mars, har undertecknad ännu inte kunnat finna det korrekta namnet.)

Jonas Aref El Hassan delade inte bara förort med flera andra svenska jihadister i Syrien. Han var också aktiv kampsportare i klubben GBG MMA, precis som "martyren" Kamal Badri och jihadveteranen Bherlin Gildo (mer här).

Till skillnad från de andra jihadisterna tycks dock El Hassan ha haft en fot i näringslivet. Bolagsregister uppger att han tillsammans med en vän driver MENA Group AB, ett företag med icke oansenlig omsättning som handlar med hemelektronik och mobiltelefoni.

Säkerhetspolisen angav i våras att minst "ett trettiotal" jihadister har rest från Sverige för att strida i Syrien. Svenska myndigheter har inte offentligt bekräftat något av dödsfallen.

Uppdatering 22.45:

Ur Channel 4
Enligt ett fascinerande reportage i brittiska Channel 4, sänt idag, dödades Jonas Aref El Hassan i onsdags, den 12 juni. I reportaget, som bygger på exklusivt filmmaterial inifrån Kataib al-Muhajireen, kallas han Abu Abdirahman.

Notera även den höga graden av svenskhet i reportaget i övrigt: tre av personerna i filmen är från Sverige. Bland dem en kvinna som rest från Sverige till Syrien enkom för att kunna gifta sig med en helig krigare. Hon gifte sig med reportagets huvudperson, britten Ibrahim al-Mazwagi, i februari, varefter han stupade, och hon reste hem till Sverige igen, gravid med sin "martyrs" barn.Uppdatering 15/6 kl 07.21:

Göteborgs-Posten skriver om dödsfallet (ännu ej på nätet), och refereras av både GT, DN och Aftonbladet. Tidningarna uppger att "obekräftade uppgifter" gör gällande att ytterligare två personer från Sverige ska ha dött i Syrien i veckan.